Anklager kræver fængselsstraf for at uddele ”asylspray”

Fire mænd er tiltalt for racisme.

I september 2016 uddelte en gruppe politikere hårlak på gaden i Haderslev. På spraydåsen havde de skrevet "asylspray." (Foto: (Grafik) Signe Heiredal © (c) DR)

De fire mænd, der 24. september 2016 uddelte hårlak med påskriften ”asylspray” på gaden i Haderslev, er nu tiltalt for racisme.

Det oplyser Syd- og Sønderjyllands Politi i en pressemeddelelse.

De fire mænd er alle tiltalt for at overtræde straffelovens racismeparagraf samt våbenloven, fordi mændene opfordrede modtagerne i at bruge sprayen i selvforsvar mod asylansøgere.

Den ene af de fire uddelte desuden "asylspray" fem dage efter på gaden i Thisted.

De fire mænd er en 57-årig mand fra Vojens, en 49-årig mand fra Løgumkloster, en 27-årig mand fra Grenaa-området og en 31-årig mand fra Kolding.

Fængselstraf for propaganda

Anklagemyndigheden går efter bødestraf til de tre ældste mænd, mens den yngste skal straffes hårdere, siger senioranklager Jannie Dahl Nøhr fra Syd- og Sønderjyllands Politi.

- Vi går efter fængselsstraf. Tiltaltes forhold har karakter af propaganda, og derfor betragter vi det som en skærpende omstændighed.

Episoden ligger halvandet år tilbage, men ifølge Jannie Dahl Nørh er der en forklaring.

- Der skulle foretages yderligere efterforskning i sagen. Vi skulle have identificeret flere personer, der har relation til sagen, siger hun.

Der er endnu ikke nogen dato for, hvornår sagen kan behandles i retten, men Jannie Dahl Nørh forventer, at det kan vare nogle måneder.