Anne skal nu coronateste patienter i en gammel Fakta-butik: Hvide telte skrottes

Borgere skal overalt i landet testes i permanente lokaler frem for i de midlertidige testtelte.

Konstitueret afdelingsbioanalytiker på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg Anne Pultz Lauridsen viser lokalerne frem i den gamle Fakta-butik.

Regionerne er landet over i fuld gang med at nedlægge de hvide testtelte og erstatte dem med mere permanente coronatestcentre, som skal fungere indtil udgangen af 2021.

I Esbjerg arbejdes der i disse dage på højtryk for at omdanne en gammel Fakta-butik til et nyt testcenter, som efter planen skal åbne 1. oktober.

På samme måde er de øvrige regioner i gang med at bygge barakker eller finde nye, egnede lokaler, som kan erstatte de hvide testtelte, så man har testcentre klar til hele næste år.

- Det er et udtryk for, at coronaindsatsen kommer til at vare ind i 2021 og måske længere end det, siger formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose fra Venstre.

Hvide telte skrottes

I Region Midtjylland bygger man hele syv nye testcentre, som både skal teste borgere med og uden symptomer på corona.

Region Sjælland oplyser, at de allerede har flyttet alle testteltene under fast tag.

I Region Nordjylland er der også en samlet plan klar.

I Hjørring flyttes der ind i vintersikre barakker fra den 7. oktober. Og i Aalborg arbejdes på at finde nye fysiske rammer, som kan tages i brug 1. december.

I Region Hovedstaden er testcentret i lufthavnen og testcentret på Bornholm i store træk færdiggjort.

For de andre centres vedkommende ser man på muligheder for enten at flytte i eksisterende bygninger eller at opbygge en løsning med pavilloner, som man kender fra byggepladser.

I Region Syddanmark skruer Odense Universitetshospital op for testkapaciteten, så der fremover kan testes 1.000 om dagen i Svendborg og 3.000 om dagen i Odense.

De nuværende testtelte nedlægges, og man har i stedet lejet lokaler i Svendborg og i Odense.

Udover i testcentret i den gamle Fakta-butik i Esbjerg er regionen også på jagt efter lokaler i Aabenraa og Sønderborg, der kan afløse teltene.

Raske og syge skal testes samme sted

Mange af de permanente testcentre skal teste både raske borgere og borgere med symptomer på corona. Hidtil har de to testtyper holdt til på forskellige adresser.

Sådan bliver det også i Esbjerg.

- Det giver den fordel, at vi kan udvide kapaciteten, hvis vi får behov for det. De andre steder kunne vi ikke udvide kapaciteten på samme måde, som vi kan her, siger afdelingsbioanalytiker ved Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg Anne Pultz Lauridsen.

Samtidig bliver det også nemmere for borgerne kun at skulle køre ét sted hen.

- Vi har borgere, der kører forkert, og det er der ingen af os, der har interesse i. Så vi kunne rigtig godt tænke os at hjælpe dem på ét sted, siger Anne Pultz Lauridsen.

Bedre forhold for borgere og medarbejdere

De permanente testcentre med tag over hovedet giver også bedre forhold for både borgerne og for medarbejderne sammenlignet med at stå i et telt i regn og rusk og teste borgene.

Det ved Lea Møller Thomsen, der er sygeplejestuderende og en af dem, der tager coronaprøver i Esbjerg.

- Når der er blæsevejr, og det regner, så larmer sådan et telt meget. Der er også plexiglas, vi har visir på, og patienterne kommer ind med mundbind. Så det kan være svært at høre noget. Det er ikke optimalt, men det fungerer trods alt, siger hun.

- I begyndelsen af foråret var det også ret koldt. Og når vi så tog sprit på hænderne, blev det ekstra koldt. Så jeg glæder mig rigtig meget til at komme ind i nogle lokaler, siger hun.

Se Lea Møller Thomsen fortælle om at coronateste patienter i de hvide telte:

Facebook
Twitter