Apenrade und Tondern: Mindretal ønsker tyske navne på danske byskilte

Det tyske mindretal i Sønderjylland vil have tyske bynavne på byskiltene i Danmark.

Det tyske mindretal i Sønderjylland vil have tyske stednavne på de danske byskilte.

Tondern, Apenrade, Sonderburg og Hadersleben skal der i fremtiden stå på de sønderjyske byskilte. Det mener det tyske mindretal i landsdelen.

De vil have kommunerne til at anerkende eksistensen af det tyske mindretal, og det skal blandt andet ske ved, at kommunerne også skriver tysk på byskiltene, lige under det danske navn.

- Det drejer sig om at synliggøre, at der er to kulturer her. Men Aabenraa er jo stadig Aabenraa, og skal fortsat være det på byskiltet med AABENRAA og Apenrade tilføjet i lille skrift nedenunder, siger formanden for det tyske mindretal, Hinrich Jürgensen

Borgmestre afviser

De sønderjyske borgmestre i Sønderborg, Haderslev, og Aabenraa er dog generelt afvisende overfor ideen. 

- Jeg tror, at nogen vil synes, det er upassende netop i år, som er jubilæumsår både for besættelsen og for befrielsen, siger borgmesteren i Haderselv, H.P. Geil (V).

Andre lande gør det

Det tyske mindretal i Sønderjylland udgør cirka 15.000 danske statsborgere med med tysk sindelag. Det svarer til det danske mindretal i Sydslesvig, som er tyske statsborgere med dansk sindelag.

I mange andre lande med mindretal findes der to-sprogede byskilte. Det ses blandt andet i Sverige, Italien, Finland og Kroatien. Og også hos naboerne syd for grænsen.

- I det nordlige Tyskland, i Flensborg for eksempel, er byskiltene to-sprogede, så hvorfor skulle man ikke kunne gøre det her, lyder det fra formanden for det tyske mindretal, Hinrich Jürgensen.

 

Facebook
Twitter