Apple-farvel koster: Storentreprenør går glip af milliardordre

Apples skrinlagte datacenter i Sønderjylland koster nu entreprenøren MT Højgaard en stor ordre.

Det var her i dette område i Kassø ved Aabenraa, at Apples nu droppede datacenter skulle ligge. (Foto: Asbjørn Møller)

Den danske entreprenørkoncern MT Højgaard går glip af en ordre på 1,9 milliarder kroner, fordi Apple i går valgte at droppe sine planer om at bygge et datacenter i Kassø ved Aabenraa.

Det oplyser MT Højgaard i en meddelelse onsdag.

MT Højgaard ønsker ikke at udtale sig, men den administrerende koncerndirektør i MT Højgaard Anders Heine Jensen har sendt en skriftlig kommentar til DR Nyheder:

- Vi er ærgerlige over, at projektet uden for Aabenraa indstilles, men vi glæder os over en fortsat positiv relation til bygherren og vores stærke position i det fortsat attraktive marked for datacentre.

- Selvom der var tale om en stor ordre, havde den en lang produktionstid på tre - fire år. Derfor påvirker ophævelse af ordren ikke vores forventninger til 2019 eller bemandingen i MT Højgaard i den kommende periode, skriver Anders Heine Jensen.

Erhvervsliv ærgrer sig

Apple har valgt at droppe byggeriet og i stedet fokusere på et andet datacenter i Viborg.

Planerne om at bygge et datacenter i Kassø ved Aabenraa på en 285 hektar grund kom frem i 2017.

Men i går meddelte Apple så Aabenraa Kommune, at man ville droppe datacentret i kommunen.

Apples nye planer kom som en stor overraskelse for Aabenraa Kommune.

Og det er rigtig ærgerligt for hele området, at Apple har ændret sin strategi, siger Morten Nielsen, der er direktør i Genner El og medlem af bestyrelsen i Aabenraa Erhvervsforening:

- Jeg synes, det er ærgerligt for kommunen og for hele området, at det ikke blev til noget. Det seneste års tid har der været meget snak om det projekt.

- Som erhvervsdrivende havde jeg håbet på, at vi kunne være med omkring nogle af opgaverne for eksempel som entreprenør eller som underleverandør på noget af det, der skulle bygges, siger Morten Nielsen.

Hør borgmesteren i Aabenraa, Thomas Andresen fra Venstre, reagere på Apples melding i videoen herunder:

Handler om benhård forretning

For tre måneder siden skrottede Facebook sine planer om et datacenter i Esbjerg, og nu er det så Apple, der dropper sine planer om at placere et datacenter ved Aabenraa.

Når giganter som Apple og Facebook dropper datacentre to steder i Danmark, så handler det om forretning, siger DR's tech-analytiker Carsten Nielsen:

- Efter alt at dømme er det bare en kynisk forretningsmæssig beslutning om, hvad der bedst kan betale sig for dem.

- Hvis de har et bedre tilbud eller en bedre løsning et andet sted, så kører de med det. Også selvom de har fået indfriet alle de krav, som de har stillet lokalt for at slå sig ned i disse kommuner, siger Carsten Nielsen.

Opdateret klokken 11.42 med kommentar fra tech-analytiker Carsten Nielsen.