Apps hitter i højtiden: Vi søger efter fester, lift og et sted at sove

Der er ekstra aktivitet på apps til samkørsel, sociale mødesteder og boligudlån mellem jul og nytår.

Der bliver grebet om telefonen i højtiden. Apps som Airbnb, Gomore og Heaps melder om ekstra travlhed på årets sidste dage. (© ColourBox)

Jul og nytår er ikke kun højsæson for hygge og gensyn med venner og familie. Det er også højsæson for sociale apps.

Appsene Gomore, Heaps og Airbnb melder om ekstra meget aktivitet på deres tjenester i forbindelse med julen og nytåret.

En af dem, der har tyet til telefonen i stedet for togperronen er Niklas Craft Johnsen. Han skal tilbage til Aarhus efter at have holdt jul hos forældrene i Aabenraa. Inden nytåret tager han et lift til Aarhus, som han har fundet ved hjælp af samkørselstjenesten Gomore, hvor man kan søge efter et lift eller selv tilbyde et ledigt sæde i bilen.

- Det er super billigt, og det er en smart måde at lave deleøkonomi på. Når man er studerende, tjener man jo ikke alverdens penge, så det er en god måde at spare penge på, siger Niklas Craft Johnsen.

Der kan næsten meldes udsolgt

Der er mange, som gør ligesom Niklas Craft Johnsen i de her dage. Årets to sidste uger er højsæson for brugen af Gomore. Faktisk er aktiviteten i de her uger 50 procent højere end resten af året. Det betyder, at folkene bag appen bliver løbet over ende, siger Gomores CEO Matias Dalsgaard.

- Vi løber tør for både biler til udlejning og også for lift.

På landsplan har også 50.000 personer brugt appen Heaps til at finde en nytårsfest, og det er det højeste, de endnu har registreret. Her kan brugere søge efter en fest at deltage i, eller de kan omvendt invitere andre indenfor.

Julens travlhed har også meldt sig hos udlejningsappen Airbnb, der kalder nytårsperioden for en af de travleste i løbet af året. For eksempel er der lige nu over 300 syddanske ferieboliger, du kan leje henover nytåret. Kun ni procent er endnu ikke lejet ud.

Og vi skal nok vænne os til, at de her sociale apps bliver en fast del af vores liv - også til jul og nytår, siger Claus Skytte, der er ekspert i deleøkonomi og den her slags apps:

- På sin vis kan man sige, vi bliver lidt dovne af det. Skal man bruge en bil, en kjole eller en fest, så skal man bare trykke på en knap, og så har man den. Og det bliver endnu vildere i de kommende år.

Apps giver noget særligt socialt

Når Niklas Craft Johnsen sætter sig ind i sit lift mod Aarhus, så er der udover den billige pris også noget socialt ved turen, han glæder sig over.

- Sidder du i et tog, så sidder du og hører musik eller arbejder på computeren, hvorimod der i et lift er lagt mere op til, at du snakker med nogle mennesker, du ikke kender. Der synes jeg, at det er rigtig spændende at få en indsigt i andres liv, og hvad deres historie er og på den måde udvide min egen horisont, siger Niklas Craft Johnsen.

Og det er slet ikke så underligt, lyder det fra ekspert Claus Skytte.

- De her apps gør, at vi kommer tættere på mennesker - ovenikøbet mennesker, som vi slet ikke kender, siger han.

FacebookTwitter