Apps taler ikke sammen på tværs af regioner: Du risikerer at dø, selvom din nabo er 'førstehjælper'

Det er spild af ressourcer, når regionerne ikke bruger samme app til at tilkalde en førstehjælper ved hjertestop, lyder kritikken.

Hvert år bliver omkring 4000 mennesker ramt af hjertestop uden for hospitalet.

Får du hjertestop, og der bliver ringet 112, vil der i Region Syddanmark, Sjælland, Midtjylland og Hovedstaden blive sendt en frivillig førstehjælper til din adresse via en app.

Hvis der er en i nærheden.

Regionerne bruger nemlig forskellige apps til at tilkalde førstehjælperne. Apps, der ikke arbejder sammen.

Det betyder, at får du for eksempel et hjertestop, mens du sidder i sommerhus ved Henne Strand, er det kun de syddanske førstehjælpere, der får besked om at rykke ud – også selvom, der sidder en førstehjælper fra Midtjylland i huset lige ved siden af.

Og selvom man i Hjerteforeningen værdsætter al den frivillige hjælp man kan få, ærgrer direktør for Hjerteforeningen Anne Kaltoft sig over, at ressourcer på den måde bliver spildt.

- Det kunne være hensigtsmæssigt, at man kun én gang skulle tilkendegive, at "mig må I gerne ringe til". Og så er det ligemeget, hvor i landet, man befinder sig.

Uanset app bliver den frivillige førstehjælper, der er tættest på, tilkaldt, når alarmcentralen får en anmeldelse.

Derfor mener Nina Blom Andersen, der forsker i risikokommunikation og ulykker på Københavns Professionshøjskole, også, at man vil få større udbytte at en app, hvis regionernes systemer kunne tale sammen.

- Det er uhensigtsmæssigt, at der ikke er en systematik, der dækker hele landet. Konsekvensen er, at systemerne ikke nødvendigvis, når ud til alle de mennesker, der potentielt kan yde førstehjælp, siger hun.

Nina Blom Andersen understreger, at det kan have fordele, at man tester to forskellige apps, fordi der er større mulighed for at, man finder den bedste løsning.

Danske Regioners næstformand, Ulla Astman erkender, at det ville være bedre, hvis regionerne brugte den samme app, men hun påpeger dog, at behovene er forskellige fra region til region.

Derfor har problematikken heller aldrig været diskuteret i Danske Regioner, fortæller hun.

- Det er ikke noget, vi har været opmærksomme på, netop fordi vores ordninger ikke er helt sammenlignelige. Men det er da en problemstilling vi gerne vil se på, siger hun.

Regionerne stiller forskellige krav

Forskellige apps er ikke det eneste, der skiller regionerne ad. Der kan også være stor forskel på, hvilke kompetencer de frivillige har, når de rykker ud og skal give førstehjælp.

Mens Region Syddanmark kræver, at de frivillige afleverer en børneattest og består et opdateret førstehjælpskursus, skal man i Region Midtjylland blot downloade en app og melde sig til.

Men uden krav og kursus, kan regionerne ikke være sikre på, at situationerne bliver håndteret optimalt, mener Kristian Kidholm, der er forskningsleder på Center for Innovativ Medicinsk Teknologi på Odense Universitetshospital.

- Vi skal være sikre på, at de ydelser vi giver borgerne, er gode og sikre, og som udgangspunkt er uddannelse bedre end ikke-uddannelse.

Karsten Petersen fra Vojens er en af Region Syddanmarks frivillige førstehjælpere. Han var glad for at have været på førstehjælpskursus, da han blev kaldt ud til et hjertestop. (Foto: (privat))

Krav giver de frivillige tryghed

I Region Syddanmark er kravene i lige så høj grad til for at passe på de frivillige, siger Gitte Jørgensen, der er præhospitalschef i regionen.

- Vores frivillige førstehjælpere skal vide, hvad de skal gøre, så de ikke kommer frem og føler sig hjælpeløse.

Det står Karsten Petersen også inde for. Han er frivillig førstehjælper i Region Syddanmark og har prøvet at rykke ud til et hjertestop midt om natten. Selvom det allerede var for sent, er han glad for, at han havde en uddannelse med sig i førstehjælpskassen.

- Det er vigtigt, at vi er godt klædt på. Man kommer ud i folks hjem, og det kan være et kaos. Det kan sagtens påvirke en, så det er vigtigt, at vi ikke er usikre, siger han.

I Region Midtjylland handler det om at få så mange som muligt med, og derfor stiller de ikke krav, fortæller den præhospitale chef i Region Midtjylland Per Sabro Nielsen.

- Tid er fuldstændig afgørende for at overleve et hjertestop. Derfor har vi vurderet, at det er antallet af frivillige i regionen, som gør, at vi kan hjælpe så mange som muligt.

Region Syddanmark har 1.328 førstehjælpere, mens Region Midtjylland har næsten 8000.

En national app kan være en løsning

Selvom regionerne stiller forskellige krav, er det en landsdækkende app, der skal arbejdes hen imod, mener Nina Blom Andersen, der forsker i risikokommunikation og ulykker på Københavns Professionshøjskole.

- På længere sigt skal der udvikles en national app, som taler sammen med alle vagtcentraler og kan bruges af alle i Danmark. Indtil da er det godt med den løsning, vi har, siger hun.

Facebook
Twitter