Arbejdsmarkedsforsker: Mangel på hænder får kontanthjælpsmodtagere i job

Mangel på arbejdskraft er en vigtigere faktor, når kontanthjælpsmodtagere skal i job, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Henning Jørgensen, arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet, mener ikke, at en økonomisk gulerod er den væsentligste årsag til at kontanthjælpsmodtagere kommer i arbejde. (Foto: Klaus Videbæk © DR Nórdjylland)

I Sønderborg Kommune er en række kontanthjælpsmodtagere med i en forsøgsordning, hvor de må arbejde mellem otte og 15 timer om ugen og beholde det meste af den løn, de tjener, uden at blive modregnet i kontanthjælpen.

Ordningen hedder "Dag til dag job," og Jobcenter Sønderborg er ikke i tvivl om, at det er den økonomiske gulerod, der motiverer de ledige til at komme i gang igen.

Men så nem er forklaringen ikke. Det mener Henning Jørgensen, der er arbejdsmarkedsforsker fra Aalborg Universitet. Han mener at virksomhedernes mangel på arbejdskraft er mere afgørende for at få kontanthjælpsmodtagere i job end en økonomisk aftale om, at de må beholde en del af de penge, de tjener.

- Beløbene i ordningen er meget små. Der er afsat omkring to millioner kroner til hver kommune, og derfor er det ikke det, der er afgørende. Arbejdsgiverne er blevet mindre kræsne, fordi de har behov for flere hænder, siger han.

Henning Jørgensen peger også på, at jobcentrene har skiftet kurs over for de svageste. For konsekvenserne ved at have borgere uden for arbejdsstyrken blive større for kommunerne.

- Jobcentrene har ændret deres syn på kontanthjælpsmodtagere. Tidligere ville man nærmest skræmme dem i arbejde, og det fungerede ikke. Nu står kommunerne til at miste tilskud, hvis de ikke får folk i arbejde. Derfor er det nu endnu vigtigere for dem, at få de svageste i arbejde, siger Henning Jørgensen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.