Arkæologer gør unikke landsbyfund på Apples byggegrund

Der er blandt andet blevet fundet levn fra jægerstenalderen, jernalderen og middelalderen på et areal på 22 hektar.

Udgravningen i Aabenraa har allerede været i gang i flere måneder, og arkæologerne er langt fra færdige. (Foto: Asger Lenz Mathiasen © dr)

Arkæologerne har gravet i flere måneder på transformatorstationen i Kassø i Sønderjylland, hvor Apples kommende datacenter skal ligge.

Og det er spændende ting, der er dukket op af jorden.

Arkæologerne har blandt andet fundet flere landsbyer fra forskellige perioder i jernalderen og middelalderen.

Det er ret specielt, lyder det fra Lisbeth Christensen, der er arkæolog ved Museum Sønderjylland.

- Det er unikke fund, fordi vi har så stort et areal, hvor vi kan se en udvikling i bebyggelsen fra bronzealderen op til middelalderen. På den måde kan vi se udviklingen i landsbystrukturen gennem en stor del af Danmarkshistorien, siger hun.

Listen over fund indeholder også en gravplads fra romersk jernalder - en brønd fra 1600-1700-tallet - hvor der lå et vognhjul i bunden og en flere tusind år gammel stenaldergrav.

Der er blandt andet fundet en masse rester efter lertøj. (Foto: Asger Lenz Mathiasen © Dr)

Graven er en såkaldt urnegrav, og i urnerne har arkæologerne fundet flere af de begravedes personlige ejendele såsom smykker og deres dagligdagskniv.

Det har tilhørt bønder, der i tidernes morgen slog sig ned lidt vest for Aabenraa, og det gjorde de på grund af den gode landbrugsjord og de nærtliggende moser, hvor man kunne hente vand til dyrene.

- Derudover har vi fundet flint helt tilbage fra jægerstenalderen og en masse keramik. Og det meste er meget velbevaret, fortæller Lisbeth Christensen.

Alle fundene er gjort på et prøveareal på cirka 22 hektar. Hele Apples byggegrund er på 285 hektar.

Udgravningen på Apples byggegrund ventes at stå på i lang tid endnu. (Foto: Asger Lenz Mathiasen © dr)

Der er altså stadigvæk meget arbejde for arkæologerne.

- Vi regner med, at når vi er færdige med undersøgelsen, så har vi næsten hele forhistorien repræsenteret, siger Lisbeth Christensen.

Man forventer imidlertid ikke, at fundene kommer til at forsinke byggeriet.

- Vi registrerer og optegner fundene, og når vi er væk, er der ikke noget, der skulle kunne forhindre, at de kan komme i gang med byggeriet, siger Lisbeth Christensen.

Når udgravningen er færdig skal fundene udstilles på Haderslev Museum.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk