Arla dropper GMO: Kunderne vil have bæredygtighed

Den konventionelle Arla-mælk kommer nu fra køer, der ikke har fået genmodificeret grønt i foderet.

Landmændene bag Arla har droppet GMO-foder til deres malkekvæg, der leverer den konventionelle mælk. Arkivfoto. (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Uanset om du er den store mælkedrikker eller bare tager en sjat i kaffen, så vil det være en anden slags mælk, du fra nu af hælder op.

I hvert fald hvis der står Arla på den konventionelle mælkekarton i dit køleskab.

Mejerigiganten har nemlig valgt, at der ikke længere må være gensplejsede sojabønner - såkaldt GMO - i malkekøernes foder.

Sådan vil forbrugerne have det, mener kommunikationsdirektør i Arla Kasper Ibsen-Beck.

- Der er et stigende krav og behov for naturlige og bæredygtige fødevarer. Ikke kun i Danmark, men i de markeder, som Arla er i i hele Europa, siger han.

Udviklingen er fin i tråd med markedsudviklingen, vurderer Dorte Wimmer, ekspert i forbrugeradfærd ved Retail Institute Scandinavia.

- Vi har de seneste år set stigende interesse i, at forbrugere kigger på, hvordan produkterne produceres, fortæller hun.

- Blandt andet er buræggene helt væk, og vi ser i dag langt mere økologi på hylderne. Så længe forbrugerne er villige til at betale, er der ikke grænser for, hvad producenterne vil ændre, siger hun.

Omstillingen har været undervejs et stykke tid, og alligevel er det gået hurtigere end forventet. Det er landmændene ansvarlige for, mener Kasper Ibsen-Beck.

- Det skyldes en stor velvilje fra landmændene, der ejer Arla, til at konvertere og gøre det noget før, lyder det.

En del af forklaringen på den hurtige omstilling kan også ses i den motivation, der ligger i en bedre økonomi. Efter at have droppet GMO får hver landmænd nemlig 7,5 øre mere per liter mælk.

Indtil videre er det kun de Arla-køer, der leverer frisk mælk, der ikke længere får genmodificeret foder. Produktionen af blandt andet yoghurt og ost fortsætter, som den plejer.

De køer, der leverer til den økologiske mælkeproduktion, har hele tiden spist GMO-frit.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk