Asfalt-virksomhed har lugtforurenet 10 gange mere end tilladt

Den landsdækkende asfaltvirksomhed Arkil generer naboer og kommune med kraftig lugt.

Direktør for den landsdækkende virksomhed Arkil, Jesper Arkil, erkender, at man skal helt ned under grænseværdierne i forhold til lugtgenerne.

De seneste par år har den landsdækkende asfaltvirksomheden Arkil i Sønderjylland lugtforurenet ti gange mere end den må.Det viser en måling fra i sommer, der blev lavet som følge af klager fra en af naboerne til Arkil.Omfanget af lugtforureningen har fået professor i miljøret Ellen Margrethe Basse til at spærre øjene op.- Jeg kan ikke komme i tanke om noget, hvor man har accepteret noget tilsvarende. Resultaterne burde jo få en hver sagsbehandler til at tænke, at der er noget ravruskende galt her, siger hun.

Professor: Løsning duer ikke Arkil Asfalt har netop opsat en ny og lidt højere skorsten, som vil få lugtgenererne til at falde i virksomhendes nærområde.Resultaterne burde jo få en hver sagsbehandler til at tænke, at der er noget ravruskende galt her.Ellen Margrethe Basse, professor i miljøretMen den løsning forstår professor i miljøret Ellen Margrethe Basse ikke.- Jamen den skorsten bærer jo bare problemet længere væk for naboerne. Den bærer problemet hen i hovedet på boligområdet, skole og andre. En skorsten fører det jo bare op i luften og så ned igen. Altså det forsvinder jo ikke ud i ingenting, siger hun.

Skorstenen må ikke være 90 meterLugtgenerne har været så store, at flere af de ansatte fra nabovirksomheden Pharma Nord med jævne mellemrum har måttet sygemelde sig med kvalme, hovedpine og vejrtrækningsbesvær.Ifølge analysevirksomheden Force så skal Arkil opsætte en skorsten på 90 meter, hvis de skal nedbringe deres lugtforurening til det tilladte.Den går bare ikke, for tæt på Arkil ligger Flyvestation Skrydstrup, og med dem som nær nabo kan skorstenen kun blive 43 meter.Direktør: Vi skal ned under grænseværdienDirektør for Arkil, Jesper Arkil, erkender, at den nuværende løsning ikke nødvendigvis løser problemet.Selvom det måske ikke bringer os ned under grænseværdierne, så har vi i hvert fald den forbedring at tage bestik af.Jesper Arkil, direktør for Arkil- Selvom det måske ikke bringer os ned under grænseværdierne, så har vi i hvert fald den forbedring at tage bestik af, når vi nu laver nye prøver og ser, hvad der så skal til, for at vi kommer helt ned under grænseværdierne, som selvfølgelig er det endelige mål, fortæller Jesper Arkil.Haderslev Kommune har i september i år indskærpet overfor Arkil, at de skal skal få nedbragt deres lugtforurening til det tilladte.

Facebook
Twitter