Autister skal nu bekæmpe hackere

Seks unge med autisme er blevet optaget på linjen 'anti-hacking-linjen'.

Unge med autisme, der har særlige IT-kompetencer, bliver nu uddannet til at tage kampen op mod hackere. (Foto: Steve Marcus © Scanpix)

Unge med autisme bliver nu uddannet til at bekæmpe hackere.

Det er en helt ny linje på skolen AspIT, der er en IT-uddannelse for unge med autisme.

Linjen hedder kort og godt "anti-hacking-linjen".

Her skal eleverne have nogle helt særlige egenskaber, der kan bruges i kampen mod hacking.

- Du skal have nogle helt særlige kompetencer, man skal for eksempel have en rigtig god viden inden for programmering og inden for det tekniske område, siger afdelingsleder på AspIT i Aabenraa Dorthe Ulstrup.

- Når man bliver uddannet til en 'anti-hacker', bliver du også uddannet til at blive en hacker. For eleverne skal jo forstå, hvad det er, en hacker gør, siger Dorthe Ulstrup.

Trusler mod virksomheder og private

AspIT-skolen har afdelinger i hele landet, og i alt seks elever på landsplan er blevet optaget på linjen. Tre af dem er optaget på afdelingen i Aabenraa.

Målet er, at de unge skal blive i stand til at tackle de trusler mod IT-sikkerheden, som virksomheder og offentlige institutioner kan møde.

Sidste år blev blandt andre private virksomheder, hospitaler, havne, banker og lufthavne i flere end 60 lande ramt i et cyberangreb, som låste computere og it-systemer.

Mærsk var et af firmaerne, der blev hårdt ramt, og selskabets containerhavne verden over stod i flere dage stille.

- Vi ser helt klart, at der er et behov for det - både i det private og i erhvervslivet. Det er både små og store virksomheder, der efterspørger det her. Vi har set, hvordan Mærsk er blevet ramt af et hackerangreb, siger Dorthe Ulstrup.

Bruger tiden på elektronik

De første elever er lige begyndt på linjen.

En af dem er 23-årige Mads, der på grund af sin fremtidige beskæftigelse kun ønsker at få sit fornavn frem.

Han havde svært ved at gennemføre HTX og måtte i stedet droppe ud med en depression. Men med rammerne på AspIT kan han fokusere på det, han er god til.

- Størstedelen af min tid bruger jeg på elektronik. Jeg arbejder med programmer og computere, og jeg er meget fokuseret på det, jeg laver, siger han.

Rart at vide, man er god til noget

Det at blive optaget på linjen har haft stor betydning for ham.

- Det er meget rart, for så føler man sig lidt speciel. Ikke på den dårlige måde, men på den gode måde. Her har jeg fået at vide, at jeg vil være god nok til den linje. Det at få at vide, at man er god nok til noget, det hjælper rigtig meget, siger han.

Facebook
Twitter