Bæreposer er ikke affald: Forening vil have pant på plastikposer

Vi er for dårlige til at genbruge plastikposer, mener Danmarks Naturfredningsforening.

Der er afgifter på plastikposer i Danmark. I supermarkederne betaler man afgiften, når man køber en bærepose. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Ved siden af pantautomaten til flasker, som vi kender fra supermarkedet, kunne der passende også stå en automat til plastposer.

Det mener Danmarks Naturfredningsforening, der gerne ser, at der kommer pant på plastposer.

Panten kan forhåbentlig få flere til at genbruge bæreposer af plastik, lyder det fra Sine Beuse, der er miljøpolitisk seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi synes, at pant er et alletiders redskab til at få nogle ressourcer tilbage så rene som muligt, siger hun.

Hos Danmarks Naturfredningsforening ærgrer man sig for eksempel over, at mange af de poser, som folk køber i supermarkederne, ender som skraldeposer. Poserne er af en bedre kvalitet end de skraldeposer, man kan købe til formålet. Derfor så foreningen gerne, at flere af poserne blev afleveret til genanvendelse.

Den holdning deler virksomheden IBI i Vojens, der producerer 50 millioner plastikposer årligt. Virksomhedens kunder er blandt andet supermarkeder.

- Der er en øget efterspørgsel efter poser, der er lavet af genbrugsmateriale, og vi skal have fokus på at genbruge vores plast mere, end vi gør i dag, mener ejeren af IBI, Johnny Nielsen.

Men hos Plastindustrien, der er brancheorganisation for plastvirksomheder i Danmark, mener man ikke, at pant på plastikposer er den rigtige vej at gå. Det fortæller miljøpolitisk chef, Christina Busk.

- Vi vil gerne have mere genanvendelse, men vi er ikke overbeviste om, at et pantsystem vil give den største miljømæssige værdi, siger hun.

Christian Busk pointerer også, at forbruget af plastposer er et større problem i andre lande.

- Herhjemme har vi en afgift på plastposer, der har taget toppen af forbruget for mange år siden, og vi skal sætte ind der, hvor der er størst problemer, mener hun.

Afgifter og pant på plastikposer

  • I Danmark er der afgift på plastbæreposer. Den afgift bliver oftest betalt af den enkelte kunde, når de køber posen i supermarkedet.

  • Andre lande er mere restriktive i forsøget på at mindske forbruget af plastikposer. For eksempel har Frankrig indført et forbud mod plastposer.

  • I Sverige er der pant på plastposer hos dagligvarekæden Hemköp.