Balkanveteraner kæmper med fortiden

Antallet af veteraner med PTSD fra krigen på Balkan stiger stadig.

Danmark involverede sig i krigen på Balkan i 1992. I dag er der stadig 35 danske soldater på plads i Kosovo. (© Colourbox)

Danske veteraner fra 1990’ernes krig på Balkan trækker stadig sine spor i Danmark, hvor mindst 43 tidligere udsendte har begået selvmord. Hundredvis af danske soldater har fået PTSD - også kendt som posttraumatisk stressforstyrrelse efter at have været udsendt.

De bliver hjulpet af Livlinen ved Hærens Konstabel- og Korporalforening. 80 procent af dem er veteraner fra Balkan-krigen, siger konsulent ved Livlinen, Yvonne Bramsen.

- Jeg oplever klart, at det skyldes, at de har gået og fortrængt det i rigtig mange år. I de første mange år efter krigen, talte man slet ikke om, at der kunne være et problem, siger hun.

Nye tal fra Arbejdsskadestyrelsen viser at 690 nuværende og tidligere ansatte i Forsvaret har fået anerkendt PTSD som en erhvervsskade. 326 andre venter på at få deres sag afgjort ved Arbejdsskadestyrelsen.

Og det betyder meget for veteranerne, at de får anerkendt deres sygdom som en arbejdsskade, fortæller Lars Hovgaard, der er socialrådgiver ved Forsvarets Veterancenter og har sin daglige gang på Varde Kaserne.

- Det betyder meget for anerkendelsen af deres indsats for Danmark, at de også får noget den anden vej. At samfundet anerkender, at det er en stor indsats man har lagt og har ofret noget af sig selv, siger han.

Hvad er posttraumatisk stressforstyrrelse?

  • Posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) er en ofte langvarig tilstand, som opstår efter voldsomme katastrofeagtige psykiske belastninger.
  • Lidelsen kendetegnes ved stadig genoplevelse (flashbacks) af den skræmmende hændelse både i vågen tilstand og ofte også som mareridt. Man forsøger at undgå ting eller situationer som minder om hændelsen.
  • Mange er plaget af irritabilitet, søvnproblemer, koncentrationsbesvær og humørsvingninger.
  • PTSD kan blandt andet behandles med bestemte former for psykoterapi (eksempelvis kognitiv terapi), eventuelt i kombination med antidepressiv medicin.
  • Der er ingen forebyggende effekt af psykologsamtaler (debriefing) af ofre for katastrofer og lignende. Almindelig menneskelig omsorg er vigtigere i sådanne situationer.
  • Kilde: Sundhed.dk

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.