Bandekrig omdanner by til én stor visitationszone: Det krænker borgernes frihed

Flere eksperter kritiserer omfattende visitationszone i Esbjerg.

Visitation i det offentlige rum kan være med til at mistænkeliggøre udsatte grupper unødigt, mener professor i bandekriminalitet ved Aarhus Universitet, Line Lerche Mørck. (Foto: Jens Dresling © (c) Scanpix)

En visitationszone er en krænkelse af borgernes frihedsrettigheder.

Det mener Jacob Mchangama, der er direktør for den juridiske tænketank Justitia.

- I et åbent demokrati skal politiet ikke bare kunne gå på fiskeekspedition. Politiet er til for at beskytte borgernes sikkerhed, men også deres frihed, siger han.

En visitationszone giver politiet mulighed for at visitere folk inden for et afgrænset område - også uden at der er en konkret mistanke mod borgeren.

Et nødvendigt værktøj, mener politiet

I fredags indførte politiet netop sådan en zone i en betydelig del af Esbjerg efter flere sammenstød mellem to kriminelle bander i byen – senest et skuddrama midt i byen natten til fredag i sidste uge.

(Foto: (Grafik) Signe Heiredal © (c) DR)
(Foto: (Grafik) Signe Heiredal © (c) DR)

Politiinspektør ved Syd- og Sønderjyllands Politi Jens Langdal er opmærksom på, at man risikerer at visitere borgere, som ikke har gjort noget og heller ikke har del i bandekonflikten i Esbjerg.

Men samtidig er det et nødvendigt værktøj, siger han.

- Når vi anvender et redskab som visitationszone, er det fordi ting er eskaleret for de to grupperinger. Vi anvender redskabet for at få våbnene ud af omløb til gavn for hele det danske samfund.

Visitationszonen i Esbjerg er den eneste i Danmark lige nu. På den københavnske vestegn var to områder indtil 6. juli markeret som visitationszoner.

Visitationszoner kan ramme skævt

Line Lerche Mørck, der er professor i bandekriminalitet ved DPU på Aarhus Universitet, peger på, at en visitationszone ofte rammer skævt og marginaliserer i forvejen udsatte grupper.

- Etniske minoriteter føler sig i forvejen set skævt til. De føler, at de har dårligere rettigheder, og at de bliver kontrolleret mere. De følelser bliver forstærket, når de gang på gang skal tømme deres bil og bliver visiteret, mens andre kigger på.

Både Jacob Mchangama og Line Lerche Mørck understreger, at de udtaler sig generelt om visitationszoner.