Bandekrig presser skadestue: Sygeplejersker er utrygge og går med overfaldsalarm

Bandekrigen i Esbjerg presser personalet på Sydvestjysk Sygehus, der skal håndtere både offer, familie og rivaler efter sammenstød.

Personalet på Sydvestjysk Sygehus i Esbjerg føler sig utrygge, når der kommer ofre ind fra et bandeopgør - ofte bliver de udsat for grov tiltale og trusler fra pårørende eller rivaler. (Foto: Annett Bruhn © Scanpix)

Når grupper i Esbjergs kriminelle miljø kommer op at slås, skaber det udfordringer på Sydvestjysk Sygehus’ fælles akutmodtagelse.

For når ofrene efter en skudepisode eller et slagsmål kommer ind på skadestuen tropper både familie, venner og nogle gange rivaler op ved indgangen til sygehuset.

Det fortæller Christian Jørgensen, der er ledende oversygeplejerske.

- Det er et dobbeltpres, fordi man både forsøger at redde liv og samtidig skal forholde sig til, at der står nogen lige udenfor døren og vil ind, siger han.

Seks skuddramaer på et år

Seks skudepisoder, en lang række slagsmål, knivstikkerier og påkørsler har det sidste år hærget Esbjerg efter de to kriminelle bander, der går under navnene Stengårdsvej-gruppen og Kvaglundgruppen er røget i konflikt. Senest endte konflikten i et skuddrama midt i Esbjerg natten til fredag i sidste uge.

Derfor er udfordringerne på skadestuen også stadig uvante for sygeplejersker og læger på Sydvestjysk Sygehus.

- Mange af dem (familie, venner etc., red.) søger med ind på skadestuen for selv at ville tage hånd om den tilskadekomne. Når personalet så bremser deres videre vej ind på behandlingsområdet, kan det godt udløse nogle voldsomme hændelser, siger han.

Christian Jørgensen fortæller, at personalet især bliver mødt af grov tiltale og trusler fra pårørende eller rivaler til bandemedlemmer, der er blevet indlagt.

- De er meget utrygge ved situationen. Når der kommer et offer ind fra et bandeopgør, er man allerede på stikkerne, fordi man ved, at der kan komme noget efterfølgende.

Overfaldsalarmer skal skabe sikkerhed

Derfor opfordrer Christian Jørgensen de ansatte til at tage sikkerhedsforanstaltninger.

- Vi anbefaler vores personale at gå med overfaldsalarmer i det område, hvor vi er eksponeret for overfald. Det er nede i akutafdelingen, hvor der kan troppe folk op, der er meget vrede eller udadreagerende i forbindelse med en bandekonflikt.

Overfaldsalarmerne er ikke et nyt tiltag, men bandekonflikten gør, at det nu er ekstra vigtigt at minde hinanden om at bruge dem, siger han.

Han understreger, at skadestuen ikke er et farligt område, men der kan opstå situationer, som personalet gerne vil være forberedt på.

På Bispebjerg Hospital ved København har man denne sommer indført nye skærpede sikkerhedsforanstaltninger netop for at ruste personalet til at håndtere banderelaterede besøgende, efter man også her har oplevet vold og trusler i forbindelse med bandekrig.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter