Bankoforeninger politianmeldt og risikerer millionbøder: Her er finten, der kan sikre bankospillet

Bankoforeninger politianmeldes af Spillemyndigheden, men måske findes løsningen i Aabenraa.

Bankospiller Erna Hansen og hendes datter Gitte Soll tager ugentligt sammen til banko i Aabenraa. (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)

- Jeg er bankonarkoman og har været det i 50 år hvis ikke mere, fortæller 79-årige Erna Hansen, mens hun gør de 14 sædvanlige bankoplader klar på bordet.

Hun er fast deltager, når der er banko i Aabenraa Boldklub fem dage om ugen, og bankoarrangementerne betyder meget.

- Det giver mig samvær med andre, for jeg bor alene. Det er halvdelen af mit hjem, siger hun.

‘Boldklubbens Venner AaBK’ er en bankoforening, der hører under Aabenraa Boldklub. Hele overskuddet fra bankospillet går til fodboldklubben. Sidste år var overskuddet på mere end en halv million kroner, og pengene gik blandt andet til turneringer, træningslejre, nye lysmaster og udlandsrejser.

Uden pengene ville klubben skulle sortere mange ting fra, fortæller Per Hartung, der er formand for Aabenraa Boldklub.

- Det er uvurderligt. Hvis vi ikke fik tilskuddet, ville vi ikke kunne drive klubben på samme måde, som vi gør nu.

Per Hartung Formand for AABK (Åbenrå Boldklub) (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)

Bankoklubber er politianmeldt

'Boldklubbens Venner AaBK' er ikke ene om at arrangere bankospil, hvor overskuddet eksempelvis går til frivillige foreninger, sportsklubber eller sygehuse.

Men for en del bankoforeninger kan det måske snart være slut. 38 foreninger er nemlig blevet politianmeldt, flere retssager er i gang, og det kan løbe op i millionbøder.

Sagen er den, at Danske Spil har monopol på lotterispil, som banko også hører under.

Det betyder, at andre foreninger ikke må udbyde spil som for eksempel banko, hvis det er foreningens primære formål.

To foreninger i én

Førhen var ‘Boldklubbens Venner AaBK’ og Aabenraa Boldklub to forskellige foreninger.

Den ene var en bankoforening, og den anden var en boldklub.

Og selvom alt overskuddet fra bankoforeningen også dengang gik til boldklubben, så landede der i 2020 en politianmeldelse på bordet hos ‘Boldklubbens Venner AaBK’, fordi Spillemyndigheden mente, at foreningens primære mål var lotterispil, hvilket ikke er lovligt.

Anmeldelsen fik dog de to foreninger til at handle hurtigt, og måske har de fundet løsningen. I hvert fald har de forsøgt at gøre bankospillet lovligt ved at lægge bankoforeningen ind under boldklubben.

Et af klubbens fodboldhold er i gang med ugens træning. (Foto: © Unknown, DR)

- I bund og grund har de ikke noget med hinanden at gøre. Men det behøver de heller ikke. Vi er glade for vores bankoklub, og de er glade for at kunne få lov til at spille banko, siger Per Hartung.

Og formanden for bankoafdelingen i Aabenraa Boldklub er enig.

- Det betyder utrolig meget, at jeg kan se 2-300 unge mennesker løbe rundt på et fodboldstadion. Og herude (bankoafdelingen, red.) er det det sociale, der betyder noget. Nogle kommer fem gange om ugen, så det er et utroligt fint samlingssted, siger Kjeld Christensen.

Kjeld Christensen. Formand for 'Boldklubbens Venner AABK' (Foto: © Peter Øvad Halkjær, DR)

For at fusioneringen af de to foreninger kan drives lovligt, skal der dog mere end bare et fælles foreningsnavn til. Bankospillerne skal eksempelvis have samme rettigheder som alle andre medlemmer i foreningen, så de kan stemme til generalforsamlinger og betaler et årligt kontingent.

Og det er der helt styr på, forsikrer Preben Gundersen, der er indehaver af Advokatfirmaet Fink og har hjulpet bankoforeningen med at fusionere med boldklubben.

- Vi spiller lovligt efter vores opfattelse. Det er sådan, at man ikke kan deltage hverken til fodbold eller til bankospil, medmindre man har et medlemskort, og man har betalt sit kontingent.

Helt efter bogen

Hos Spillemyndigheden vurderer direktør Anders Dorf, at foreningen umiddelbart følger lovgivningen, så længe den har flest fodboldaktiviteter.

- Det vigtige er, at banko ikke er foreningens primære formål. Der skal være andre aktiviteter, og det kunne for eksempel være fodbold, så det kan godt være en vej frem.

Skatteminister Jeppe Bruus(A) vil ikke kommentere på løsningen fra Aabenraa, men han siger, at når foreninger går sammen og laver banko, hvor overskuddet går til et almennyttigt formål - så bliver lovgivningen fulgt.

Erna Hansens bankospil er ved at være slut, og alle vinderne er fundet.

Selvom det ikke blev til præmier denne gang, så vender Erna Hansen troligt tilbage igen i morgen.

- Jeg kommer her, så længe jeg kan kravle herhen.