Barnevognen steger som en ovn: Sådan undgår du, at din baby bliver overophedet

Sydvestjysk Sygehus har flere gange i ugen hen over sommeren modtaget dehydrerede babyer.

Selvom barnevognen står i skygge, bør man ikke dække barnevognensåbningen til for at skærme for solen, når det er så varmt som denne sommer - dit barn vil få det alt for varmt. (Video: DR Syd)

De uvante høje temperaturer, der har været denne sommer, har også ramt de mindste.

Sydvestjysk Sygehus har de sidste måneder fået omkring to dehydrerede og overophedede babyer og små børn ind hver eneste uge, oplyser sygehusets speciallæge i børnesygdomme Arlen Aguilar.

- Det har været meget små børn, der for eksempel har været på stranden og fået lidt for meget sol i de varmeste timer. Der er de skrøbelige.

Spædbørn og småbørn er nemlig langt mere udsatte end voksne, når temperaturerne er høje. De børn, der har været forbi Sydvestjysk Sygehus har ikke være alvorligt ramt af varmen og har hurtigt fået det bedre, siger Arlen Aguilar.

- Vi tjekker, at de ikke mangler væske og sørger for, at de får noget at drikke – de fleste af dem får det godt, så snart de kommer ind i et lidt køligere lokale og væk fra solen.

Dæk ikke barnevognen til

Mange børn får deres middagslur udenfor i barnevognen, men når det er så varmt, risikerer barnet hurtigt at blive overophedet. Temperaturen stiger nemlig lynhurtigt i en barnevogn. Også selvom den står i skyggen, fortæller Anne Sofie Brodersen, leder af sundhedsplejen i Aabenraa.

- Man må ikke dække barnevognsåbningen til med for eksempel en stofble for at skærme for solen. Man kan i stedet lægge et myggenet over, hvis ikke det er for tæt.

(© (c) DR)
(© (c) DR)

Bliver et barn overophedet, kan det få alvorlige konsekvenser, siger Anne Sofie Brodersen.

- Undersøgelser har vist, at der er en sammenhæng mellem spædbarnsdød og overophedning. Men jeg har endnu ikke set nogen eksempler på det her. Forældrene virker meget opmærksomme på varmen, og vi får mange spørgsmål til det.

Et køligt bad kan være godt

Som regel er det mere harmløse ting, der viser sig, hvis barnet bliver overophedet.

- Spædbørn, der har det for varmt, kan blive sløve, trætte og utilpasse. De bliver måske lidt mere pylrede og vil ikke spise, siger speciallæge Arlen Aguilar.

Anne Sofie Brodersen anbefaler derfor, at man oftere tjekker til sit barn, hvis det sover i barnevogn i varmen. Man kan ikke mærke på fødder og hænder, om barnet har det varmt, man skal derimod mærke dem i nakken. De må hverken svede eller være kolde, forklarer hun.

Får din baby det alligevel varmt, foreslår Anne Sofie Brodersen, at man giver den lille et brusebad med lunket vand.

FacebookTwitter