Tema Kampfly

Beboere må flytte på grund af F35-kampfly: Vi mister et godt naboskab

Forsvarsministeren har meldt ud, at der skal opkøbes huse tæt på Flyvestation Skrydstrup på grund af støjgener.

Video: Kasper Duncan Gram.

De nye F35-kampfly larmer meget.

Faktisk larmer de så meget, at de vil overskride alle støjgener ved Flyvestation Skrydstrup i Sønderjylland.

Derfor må Forsvaret stik imod tidligere meldinger ud at købe de ejendomme, der er naboer til flyvestationen.

Én af de borgere, der bor tæt på flyvestationen, er Thomas Jensen, der er næstformand i grundejerforeningen på villavejen Bjergvang.

Kampfly

Dansk forsvar skal, hvis det står til regeringen, have 27 nye kampfly af typen F35 - også kaldet Joint Strike Fighter fra producenten Lockheed Martin. De 27 F35-fly skal erstatte det nuværende kampfly F16. Læs mere om sagen her.

Gå til tema

Hans hus ligger kun et stenkast fra den mark, der i fremtiden skal være holdeplads for de nye kampfly.

- Det vil komme til at give en forfærdelig masse støj. Det bliver forfærdeligt at bo heroppe på Bjergvang. Det bliver nok også forfærdeligt at bo i Skrydstrup by, fordi det kommer så tæt på beboede områder, mener han.

Det er lige i baghaven

Thomas Jensen er rigtig glad for at bo på Bjergvang. Derfor er han også ked af nyheden om, at han bliver nødt til at flytte.

- Det får stor indflydelse på vores liv. Det kan godt være, vi får penge for vores hus, men de menneskelige faktorer kan vi ikke få erstattet. Vi mister det gode naboskab, vi har haft på vejen, siger han.

Han er imidlertid glad for, at forsvarsministeren nu har meldt ud, at der vil blive problemer med støj. Det havde Thomas Jensen forudset, og han har frygtet, at generne ikke ville blive anerkendt.

- Det er lige i baghaven. Den natur, vi hidtil har haft, bliver totalt spoleret, så det er fint at få en klar udmelding om, at vi skal eksproprieres, siger Thomas Jensen.

Men tidshorisonten frustrerer naboerne, som hverken kan købe eller sælge endnu.

- Vi vil gerne vide, hvor stort et beløb vi har til at genetablere os, så vi kan begynde at planlægge, hvad der skal ske, siger han.

På onsdag i næste uge planlægger Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse sammen med Haderslev Kommune at afholde et borgermøde omkring støjgenerne.

Sagen kort

  • Forsvaret har tidligere meldt ud, at det ikke bliver nødvendigt at købe ejendomme tæt på flyvestationen på grund af støjgener.
  • Men nu skriver Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) i et brev til Folketinget, at der "forventes ekspropriation af et antal ejendomme eller evt. erstatninger samt overskridelser af grænseværdierne for støj".
  • For at afbøde støjgenerne for beboere i området har en anden placering af F35-flyene været overvejet, "men selv med en alternativ placering på flyvestationen vil de almindelige grænseværdier for støj ikke kunne overholdes", står der i brevet fra ministeren.
  • Byggeudgifterne til at tage Flyvestation Skrydstrup i brug som base for de i alt 27 nye kampfly er løbende vokset.
  • Oprindeligt hed det, at projektet ville koste omkring 400 millioner kroner. I dag er der sat i alt 650 millioner kroner af til det samlede byggeprojekt.
  • I brevet fra forsvarsministeren fremgår det dog ikke, om opkøb af ejendomme omkring basen vil betyde, at udgifterne til kampflyene igen bliver forøget.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.