Bekymret borgmester frygter for sin ø: 80 kampfly skal larme ved Vestkysten

Fanøs borgmester frygter støjhelvede, når op til 80 F35- fly skal træne i Nordsøen.

Spørgsmålene fra borgmesteren på Fanø står i kø, efter at Danmark er udpeget som et kommando- og træningscenter for nordeuropæiske F-35-kampfly. (Foto: Mads Claus Rasmussen © Scanpix)

Det er ikke alle, der glæder sig over store kampfly-øvelser over Vesterhavet.

Op mod 80 F35-fly fra blandt andet Storbritannien, Holland og Norge skal fremover kunne deltage i øvelser i det danske luftrum over Nordsøen.

På Vestkysten er Fanøs borgmester Sofie Valbjørn fra Alternativet bange for, at flyene vil larme.

- Jeg mangler at få svar på flere spørgsmål. For eksempel hvordan kommer flyvningerne til at foregå? Hvor mange fly drejer det sig om, hvor ofte er de der, og hvor tæt på kysten kommer de? Særligt i forhold til støjgener, siger Sofie Valbjørn til DR.

Hvad med turisterne?

Øvelserne skal foregå over Nordsøen, mens kommandocentralen skal placeres i Skrydstrup ved Vojens.

Ifølge den amerikanske virksomhed, der skal drive testcenteret, så vil flyene kunne træne op til 350 kilometer fra Vestkysten.

Fanøs borgmester føler sig alligevel ikke overbevist om, at støjen kan holdes langt væk fra øens sommerhuse.

- Vi er alle sammen optaget af vækst i turismen. Så vi er nødt til at forholde os til, hvordan det kommer til at påvirke turismen herovre, hvis der kommer mange flyvninger, der larmer og støjer, siger hun.

DR har også talt med borgmestrene i Tønder og Varde Kommuner.

Borgmestrene siger begge, at de lige nu ikke er bekymrede, og at de vil have mere konkret viden om øvelsesområdet, før de eventuelt vil råbe vagt i gevær.

På Flyvestation Skrydstrup ved Vojens og i Haderslev Kommune er de glade, og her håber de, at det vil give flere arbejdspladser.

Håber på undersøgelser

Sofie Valbjørn går ud fra, at det bliver nøje undersøgt, hvad flyvningerne får af konsekvenser.

- I andre lande har man lavet meget grundige undersøgelser. I eksempelvis Norge har de brugt mange penge på at undersøge, hvilke støjgener der kan være i det her. Jeg har endnu ikke hørt noget, for jeg er ikke blevet kontaktet af nogle i forhold til, hvad vi kan forvente, siger Sofie Valbjørn.

Facebook
Twitter