Beriths svin har aldrig fået antibiotika: 48 landmænd klarer sig uden

I dag opdrætter 48 landmænd slagtesvin helt uden antibiotika, og flere svineproducenter er på venteliste.

(© (c) DR)

Når en pattegris kommer til verden i landmand Berith Nissens stald i Sønderjylland, skal den efter planen aldrig have antibiotika.

- Alle de svin, der har et grønt øremærke, har aldrig fået antibiotika, fortæller Berith Nissen, mens hun viser frem i stalden.

Berith Nissen har for nyligt lagt hele sin konventionelle svineproduktion om, så hendes svin nu bliver opdrættet uden antibiotika – det man kalder OUA-grise.

- Vi har jo opdaget, at der er et forbrugersegment, der rigtig gerne vil have svinekød, som aldrig har været i nærheden af antibiotika, siger hun.

Berith Nissen er én ud af 48 danske landmænd, der i løbet af de sidste fem år har lagt produktionen om til at opdrætte svin uden at bruge antibiotika. Lige nu står mellem 20 og 30 landmænd på venteliste til også at begynde at levere OUA-kød, viser en ny opgørelse fra Danish Crown.

Kødet er ikke sundere end det almindelige konventionelle svinekød, da intet dansk svinekød må indeholde rester af antibiotika, forklarer professor og overlæge i klinisk mikrobiologi på Odense Universitetshospital Hans Jørn Kolmos.

Alligevel mener han, at vi som forbrugere bør købe svinekød, der er opdrættet uden antibiotika.

- Dermed bidrager vi nemlig til at reducere antibiotikaforbruget ude i besætningerne, så vi får færre resistente bakterier, som smitter mennesker, siger han.

Hvis en af Berith Nissens grise bliver syg isoleres den i en sygestald. Her bliver den behandlet med antibiotika, hvis det er nødvendigt. Men har den først fået antibiotika bliver det grønne mærke, der indikerer, at det er en OUA-gris, klippet af. (© (c) DR)

Kun det syge svin får antibiotika

Før Berith Nissen lagde produktionen om, ville alle svin i en sti få antibiotika, selvom kun halvdelen var syge. Hvis OUA-svin bliver syge, behandler man kun de syge dyr med antibiotika. Derfor kræver det mere overvågning af dyrene, så det syge svin hurtigt kan rykkes i en sygestald, inden den smitter de andre.

I følge landmand Berith Nissen blev der ikke brugt særlig meget antibiotika i hendes bedrift, inden hun lagde om. Alligevel har det overrasket hende, hvor omstændigt og dyrt det er helt at undgå antibiotika.

- Det koster flere mandetimer, vi bruger lidt dyrere foder, vi bruger flere vacciner, som også er dyre, og så kræver det lidt mere plads, fordi vi skal have plads til at isolere de syge svin.

I forrige uge leverede Berith Nissen de første 110 OUA-svin til slagtning hos Danish Crown. Målet er at kunne levere 380 svin om ugen.

Professor: Endnu for lidt til at gøre en forskel

I dag bliver 6.000-8.000 OUA-svin slagtet hos Danish Crown hver uge. Det er dobbelt så mange, som antallet af slagtede økologiske svin.

OUA-svinene udgør mellem to og tre procent af alle slagtesvin hos Danish Crown, oplyser slagteriet.

Men selvom udviklingen er positiv, skal branchen sætte sig mere ambitiøse mål, mener professor Hans Jørn Kolmos.

- I det store regnskab påvirker det næppe udbredelsen af resistente bakterier i svineproduktionen. Men hvis 50 procent af alle vores dyr bliver produceret uden antibiotika, begynder det at batte noget.

Danish Crown har et mål om at slagte 10.000 svin opdrættet uden antibiotika om ugen i 2020 - hvilket svarer til fire procent af det samlede antal slagtesvin, fortæller underdirektør i salgsafdelingen Søren Tinggard.

Men han kan godt forestille sig en fremtid, hvor størstedelen af dansk svinekød er opdrættet uden antibiotika.

- Det kan vi ikke afvise. Det er en spændende tanke, og det er en vej, vi overvejer, om vi skal forfølge.

Landmanden får 1,2 kroner mere pr. kilo kød, hvis svinet undgår antibiotika fra fødsel til slagteri.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk