Den skandaleramte syd- og sønderjyske uddannelsesinstitution VUC Syd er i så alvorlige økonomiske problemer, at Styrelsen for Undervisning og Kvalitet (STUK) i dag har afsat skolens nuværende bestyrelse og i stedet indsat et midlertidigt styre.
Det skriver Undervisningsministeriet i en pressemeddelelse.
Senest den 15. oktober 2018 skal det midlertidige styre vurdere skolens økonomiske situation. Derfra skal STUK beslutte, om skolen kan fortsætte.
Den nu tidligere formand for bestyrelsen, Signe Knappe, tager beslutningen til efterretning.
- Vi overtog en stor opgave, som vi godt var klar over ikke var helt let, og vi har arbejdet hårdt på at løse opgaven i de fire måneder, vi har siddet der.
- Vi har gjort det så godt, som vi kunne, siger hun.
Anette Nordstrøm Hansen, formanden for Gymnasieskolernes Lærerforening, er chokeret og overrasket over, at bestyrelsen er afsat.
- Det er en voldsom drastisk ting, der er sket her. Og vi kan også undre os over timingen. Vi havde set meget fornuft i, at man langt tidligere havde afsat bestyrelsen og grebet ind. Nu er man i gang med en rekonstruktion, og så er det måske et lidt mærkeligt tidspunkt, at man går ind og flytter bestyrelsen, siger hun.
- Hvis man vurderer, at det er det, der skal til, må man jo gøre det, men vi er vældig bekymrede for situationen omkring VUC Syd.
En lang række skandalesager
Afsættelsen kommer oven på et tumultarisk år for VUC Syd, hvor skolen har været i gennem en lang række skandalesager. Massivt brug af offentlige midler, fusk med medarbejdertilfredshedsundersøgelser og mundkurv til de ansatte er bare nogle af de sager, som skolen er blevet kritiseret for.
Det gav en sviende lussing fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, der i marts i år krævede, at skolen tilbagebetaler 1,2 millioner kroner til staten. Skolen fik også et påbud om at følge op på, at flere lærere ikke havde de kompetencer, som loven krævede.
Samtidig med et faldende elevtal førte det i juni til, at 47 HF-lærere fik en fyreseddel.
Spørger man Michael Vig Kjærgaard, der er medarbejderrepræsentant i den nu afsatte bestyrelse, har den ikke fået tid nok til at udbedre de forhold, som STUK pegede på.
- Man har ikke kunne gøre det hurtigere, og man har ikke kunne gøre det bedre. Tværtimod har de haft rigeligt at se til. Den situation, vi står i nu, sender jeg videre til den gamle bestyrelse, siger han.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra formanden for VUC Syds oprindelige bestyrelse, H.P. Geil.
Blev kontaktet af Undervisningsministeriet
Det midlertidige styre overtager samtlige bestyrelsesopgaver på VUC Syd og består af formand for VUC Bestyrelses-foreningen Ulla Koch, formand for Campus Bornholm Laust Joen Jacobsen, administrerende direktør på Rybners Peter Amstrup, og tidligere afdelingschef i Undervisningsministeriet og nuværende bestyrelsesmedlem i Vestegnen HF & VUC Lars Mortensen.
Administrerende direktør på Rybners, Peter Amstrup fortæller, at han blev orienteret for et par dage siden, hvor Undervisningsministeriet kontaktede ham.
- Det siger man selvfølgelig ja til, når ministeriet har behov for nogen til at udføre sådan en opgave, siger han.
- Opgaven på den korte bane er at få kortlagt institutionens situation. Altså, hvordan ser det ud med pengene, er der penge til at fortsætte på den korte bane og på den lange bane, hvordan sikrer vi uddannelser i området og institutionens overlevelse. Det er det, det drejer sig om, siger han.