Betjent går fri efter slag mod fodboldfan: ’Vi tager skarpt afstand fra det ’

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har afgjort sag, hvor AaB-fan blev slået med politistav under sidste års pokalfinale.

Under kampen var der uroligheder før og under pokalkampen mellem Sønderjyske og AaB i Esbjerg. Billedet her er fra før kampen. Foto: Claus Fisker / Ritzau Scanpix

Der er ingen grund til at rejse kritik af en betjent, der sidste sommer trak sin politistav og slog en AaB-fan flere gange.

Det har Den Uafhængige Politiklagemyndighed nu afgjort, viser en aktindsigt i sagen, som DR Nyheder har fået.

I forbindelse med pokalfinalen mellem AaB og Sønderjyske på Blue Water Arena i Esbjerg 1. juli 2020 opstod der tumult og uroligheder under og efter kampen.

Her blev flere AaB-fans blandt andet sat i futtog ude foran stadion. Og det var her, en betjent trak sin stav og slog AaB-fanen fire gange under ordre fra en kollega.

Episoden blev filmet af vidner, og der blev klaget over Syd- og Sønderjyllands Politis adfærd.

Derfor undersøgte Den Uafhængige Politiklagemyndighed sagen.

Men det, der skete, var ikke forkert adfærd fra Syd- og Sønderjyllands Politis side, fortæller Charlotte Storgaard, direktør for Den Uafhængige Politiklagemyndighed.

- Vi har fortaget en vurdering af, om magtanvendelsen - altså brug af stav i situationen - var nødvendig eller forsvarlig, og her har vi vurderet, at der ikke er grund til at kritisere politiets adfærd.

Potentielt farlig situation

Den Uafhængige Politiklagemyndighed har afhørt vidner, politifolk, set videooptagelser og andet materiale fra Syd- og Sønderjyllands Politi i forbindelse med undersøgelsen, fortæller Charlotte Storgaard.

Og de er blandt andet kommet frem til deres afgørelse, fordi urolighederne under kampen kunne udvikle sig til en potentielt farlig situation:

- Politiet har opfattet det på den måde, at der opstod en potentielt farlig situation, og det var baggrunden for, at man kommanderede til anvendelse af stav, og der blev tildelt slag med stav.

Fanklub: Grænseoverskridende oplevelse

Rasmus Trenskow er AaB-fan og var med til pokalkampen sidste sommer. Han overværede ikke situationen, men har set videoen, hvor betjenten slår AaB-fanen.

Episoden skete 1. juli 2020, og først den 12. april 2021 er sagen afgjort. Charlotte Storgaard fortæller, at det har taget længere tid, fordi det har været nødvendigt at indhente flere oplysninger og foretage en supplerende partshøring for at kunne vurdere sagen. Foto: Screendump af Aktindsigt, DR

Han er overrasket over Den Uafhængige Politiklagemyndigheds afgørelse:

- Det lyder lidt voldsomt, at det slet ikke har givet anledning til den mindste kritik af politiet. For mig er det meget tydeligt, at det var alt for voldsomt.

Fanklubben for det nordjyske fodboldhold, AaB Support Club, har tidligere været ude og kritisere politiets adfærd i forbindelse med kampen.

Og selvom der nu er en afgørelse i sagen, så holder fanklubben fast i kritikken, fortæller bestyrelsesmedlem Laura Poulsen Meisner:

- Det var unødvendig magtanvendelse, og vi tager skarpt afstand fra det. Vi har lukket den sag for lang tid siden, men det var grænseoverskridende. Vores oplevelse ændrer sig ikke efter afgørelsen.

Syd- og Sønderjyllands Politi oplyser til DR Nyheder, at det tager Den Uafhængige Politiklagemyndigheds afgørelse til efterretning. Syd- og Sønderjyllands Politi har ikke yderligere kommentarer.