Bibliotekerne hitter om aftenen

Biblioteker melder om flere besøgende efter personalet er gået hjem.

Biblioteker oplever, at flere bruger selvbetjening om aftenen.

I en del kommuner er bibliotekernes åbningstider blevet udvidet, så man selv kan lukke sig ind med sit sundhedskort eller lånerkort efter personalet er gået hjem. Og det er en stor succes i blandt andet Sønderborg Kommune.

Siden kommunen indførte selvbetjening på bibliotekerne i 2010 er antallet af besøgende i selvbetjeningstiden gået fra 40.000 til knap 50.000 sidste år.

Carsten Nicolaisen, der er stadsbibliotekar på Sønderborg Bibliotek, kan næsten ikke få armene ned.

- Vi må sige, at det jo egentlig er en sand succeshistorie, siger han.

Aftentimer tiltrækker nye målgrupper

Carsten Nicolaisen mener, det er den frihed, der følger med de forlængede åbningstider, der er årsagen til det stigende antal besøgende i selvbetjeningstiden.

I Tønder Kommune er selvbetjening på bibliotekerne forholdsvis nyt, og på filialen i Toftlund oprettede kommunen selvbetjening i december måned sidste år. Siden har over 3.500 besøgende brugt selvbetjeningen, og det er særlig populært mellem klokken 20.00 og 22.00 om aftenen.

- Det tiltrækker en helt anden målgruppe, som ikke traditionelt bruger biblioteket, men som har brug for at komme på andre tidspunkter, siger Lotte Leth Sørensen, der er leder af bibliotekerne i Tønder Kommune.

De eksemplariske lånere

I Esbjerg Kommune kalder man også ordningen en succes, selvom man på Kvaglund Bibliotek har måttet stoppe ordningen på grund af ballade.

I Sønderborg, Tønder og resten af Esbjerg har man ikke oplevet problemer, og det har Carsten Nicolaisen fra Sønderborg Bibliotek en forklaring på:

- Jeg tror, at der er en god selvjustits i bibliotekerne, hvor man forventer af hinanden, at man opfører sig ordentligt og passer på det fælles gode, som bibliotekerne jo er, siger han.

FacebookTwitter