Bibliotekers frygt for hærværk og uro er gjort til skamme

Folk kan godt finde ud af at opføre sig ordentligt på ubemandede biblioteker, lyder det.

På landsplan har 280 biblioteker indført den ubemandede åbningstid. (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Bibliotekerne var nervøse for, at det ville skabe hærværk og uro, da man indførte den selvbetjente åbningstid, der gør det muligt at bruge biblioteket, efter personalet er gået hjem.

Men frygten har vist sig at være ubegrundet. For selvom vi færdes på biblioteket uden opsyn, så behandler vi bibliotekerne meget ordentligt.

Det fortæller direktør for Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen.

- Det er ingen hemmelighed, at man frygtede, der ville blive udøvet hærværk og stjålet materialer. Men de overvejelser er blevet gjort til skamme. Vi har ikke oplevet, at det har skabt problemer, siger han.

På landsplan har 280 biblioteker indført den ubemandede åbningstid. Blandt andet i Haderslev, hvor Per Månson er bibliotekschef.

- Vi har tidligere haft en del problemer med utilpassede unge, så vi var noget bekymrede over at skulle overlade biblioteket til andre end os selv. Men det har vist sig at være fuldstændig ubegrundet, fortæller han.

Samme oplevelse har Annette Lindgaard, der er bibliotekschef i Esbjerg.

Succesen med den udvidede åbningstid har især en kulturel forklaring, mener direktør for Danmarks Biblioteksforening Michel Steen-Hansen.

- Det er den samme tillid, vi viser hinanden, når vi sælger og køber jordbær i vejkanten. Vi behandler hinanden ordentligt, når vi får friheden til det, siger han.