Biolog: Strandede kaskelothvaler kan ske hvert øjeblik

Det kan være et spørgsmål om tid, før der strander en kaskelothval i Danmark.

Det kan igen blive et scenarie ved de danske kyster - en tonstung kaskelothval, der er strandet ved den danske kyst. (Arkivfoto). (Foto: Syd- og Sønderjyllands Politi)

Hvis der strander en tonstung kaskelothval på Vestkysten i morgen, så kommer det ikke bag på Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

Mindst 23 kaskelothvaler er i den seneste tid strandet i landene omkring os.

Og lige nu holder de ekstra godt øje med den danske vestkyst hos Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg.

- Det er næsten forunderligt, at vi ikke har fået bare én i Danmark, når det er sket rundt om ørerne på os, siger Lasse Fast Jensen, der er museumsinspektør og biolog på museet.

For den seneste tids strandinger af kaskelothvaler i England, Holland og Tyskland vidner om, at der kan være flere på vej mod kysterne.

Og så kan det være eksperter fra Fiskeri- og Søfartsmuseet, der skal rykke ud.

- Vi følger det meget nøje og forventer, at der kan komme strandinger i Danmark inden for den nærmeste tid, siger Lasse Fast Jensen.

Det sker med jævne mellemrum, at de tonstunge hvaler forvilder sig ind på lavere vand i Nordsøen. Men hvorfor der på kort tid er sket over 20 strandinger i vores nabolande er et mysterium, siger Lasse Fast Jensen.

- Det kan måske være én stor flok, der er kommet ind, og så er de løbende strandet forskellige steder. Det kan også have været forskellige flokke, det ved vi ikke noget om, siger Lasse Fast Jensen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.