Bjarke Ingels tegner 'usynligt' byggeri til 70 millioner på Fanø

Historien om Vadehavet skal fortælles i nyt center tegnet af den verdensberømte, danske arkitekt Bjarke Ingels.

Ifølge Fanø Kommune skal Lycium gøre sig usynlig i landskabet og lægge sig som et blødt tæppe på klitterne for at indgå naturligt i omgivelserne. (© Bjarke Ingels Group (BIG))

Om to år får vadehavsøen Fanø et nyt naturhistorisk formidlingscenter, som den verdensberømte danske arkitekt Bjarke Ingels står bag.

Det er Fanø Kommune, initiativtager Steen Lassen og arkitektgruppen Bjarke Ingels Group BIG, der har præsenteret planerne.

Centret skal bære navnet Lycium og skal fungere som naturhistorisk indgang til Vadehavsområdet, der i 2014 blev optaget på Unesco's Verdensarvsliste.

Lycium skal være 'usynligt' i landskabet og nærmest forme sig som en dug i klitterne, så det kan indgå naturligt i omgivelserne.

- Naturen er noget helligt. Det er noget i sig selv eksisterende. Det agerer uafhængigt af dig. Naturen er noget, som er større end os, og som vi er en del af, siger Steen Lassen.

Her skal min juvel ligge

Til daglig er Steen Lassen advokat i København, men har sommerhus på Fanø, hvor han længe har været betaget af øens unikke natur.

Det gav ham idéen til centeret.

For ham var det vigtigt at finde en arkitekt, der tog højde for omgivelserne, siger han. Valget faldt på den verdensberømte danske arkitekt Bjarke Ingels.

- Jeg ringede til ham, og han kom over og sagde: ’Det vil jeg meget gerne, og her skal min lille juvel ligge’.

  • Lycium er den latinske betegnelse for planten bukketorn. Ifølge Fanø Kommune blev bukketorn hjembragt af Fanøs sømænd fra Kina og vokser i dag i klitterne og langs vejene på Fanø. (© Bjarke Ingels Group (BIG))
  • Ifølge Fanø Kommune bliver Lycium etableret af en almennyttig fond, og skal ligge ved Fanø Vesterhavsbad. (© Bjarke Ingels Group (BIG))
  • Lycium skal indeholde naturhistoriske udstillinger om Vadehavet, geologi og klima. (© Bjarke Ingels Group (BIG))
1 / 3

Skal kende Vadehavets historie

Idéen til formidlingscentret hørte Fanøs borgmester Sofie Valbjørn (Å) om sidste år, og siden har hun sammen med Steen Lassen og Nationalpark Vadehavet haft fokus på centrets indhold – og hvordan det kan spille sammen med kommunens vision for øen.

- Det passer perfekt ind i den udvikling, som Fanø Kommune ønsker for turismen, siger hun.

- Samtidig er det et projekt af rigtig høj kvalitet, som passer ind i omgivelserne. På den måde er det med til at løfte niveauet for, hvad Fanø tilbyder.

Netop turisterne vil Fanø gerne have flere af, men de skal også kende den natur, der omgiver dem, mener borgmesteren.

- Vi ønsker en bæredygtig udvikling, hvor vi passer på vores ø. For at få det, er det rigtig vigtigt, at gæsterne forstår, hvad Fanø er, og hvad Vadehavet er. Så passer de også meget bedre på det.

Og derfor mener Steen Lassen, at formidlingscentret i høj grad skal henvende sig til de unge.

- De unge er fremtiden. De skal være med til at forme vores omgivelser og vores verden. De er så vigtige, fordi de er i en dannelsesperiode, siger han.

Koster 70 millioner kroner

Ifølge Steen Lassen kommer det nye formidlingscenter til at koste i omegnen af 70 millioner kroner, som han satser på kan skaffes gennem fonde.

Han vil dog ikke fortælle, hvor mange penge der indtil videre er rejst, men håber, at projektet kan stå færdigt om to år.

Og lige nu har han svært ved at vente.

- Jeg så helst, at det lå klar i morgen.

Selvom Bjarke Ingels i dag er kendt for sine bygninger, museer og parker rundt omkring i verden, har hans familie rødder på Fanø. Og det har været et ekstra plus i processen, siger Steen Lassen.

- Det er morsomt, at denne verdensarkitekt – måske én af de største i verden i dag – har en slægt, der stammer fra Fanø. Og så ville han gerne lave det. Så hans sjæl er også med her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk