Børn og unge vælger foreningslivet fra på grund af mistrivsel

Hvis børn og unge føler sig udenfor eller oplever drilleri, kan det ende med, at de helt vælger foreningslivet fra.

Én ud af tre børn har følt sig udenfor i foreningslivet. Det gør, at mange vælger klubben fra viser en undersøgelse. (Arkivfoto) (© Colourbox)

Det skal være sjovt at gå til sport. Det er det for langt de fleste, men desværre er der nogle børn og unge, der føler sig uden for, oplever drilleri, mistrives og som ender med at vælge foreningslivet helt fra.

14 procent af idrætsudøvere fra 3. til 5. klasse har valgt fritidsaktiviteter fra, fordi de ikke trives.

Det viser tal fra en ny undersøgelse af trivslen i foreningslivet, der er udarbejdet af Center for Ungdomsstudier for Mary Fonden.

Børn bliver kede af det

Søren Østergaard, der er daglig leder på Center for Ungdomsstudier, mener, at det er en udfordring, som foreningslivet må arbejde med.

- Der er børn, der går kede af det hjem fra træning, og nogle går kede af det hjem i længere tid, siger Søren Østergaard.

Én ud af tre børn og unge har oplevet at være blevet holdt uden for og to ud af 10 børn har oplevet at blive drillet.

Det er ikke særligt sjovt

At tallene for mistrivsel er så høje overrasker bestyrelsesformand for DGI i Sønderjylland Birgit Langelund. Hun vil ikke afvise, at det kan være et område, som kræver et større fokus fremadrettet.

- Rigtigt mange oplever at blive holdt udenfor, og at der er drillerier i sammenhænge omkring fritidsaktiviteter. Det skal vi kigge på, for det er ikke særlig sjovt, siger Birgit Langelund.

Undersøgelsen er lavet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse med cirka 1.200 udøvere, trænere, forældre og bestyrelsesmedlemmer i det danske foreningsliv.