Børnehandicap er ét stort rod i flere kommuner: ”Det er sjusk og mangel på respekt”

Alt for lange sagsbehandlingstider, ingen kontrol af egne mål og brud på loven er kendetegnet ved børnehandicapområdet i flere kommuner.

Familien Sadolins treårige datter måtte vente næsten dobbelt så lang tid, som kommunen garanterer, på at få en ledsager med på weekend for familier med handicappede børn. (Foto: PRIVATFOTO © (c) DR)

I februar søgte familien Sadolin fra Sønderborg om hjælp til at få en ledsager med til en konference for familier med handicappede børn.

Den anmodning skulle have været behandlet inden for ti uger for at holde sig inde for Sønderborg Kommunes egen behandlingsfrist.

Der gik fire måneder, før familien fik et svar.

- Man går og bliver træt og irriteret. Det stresser mig utrolig meget, at jeg skal holde styr på, om jeg har fået svar, og om tingene er i orden. Det er stressende, når tingene ikke kører, siger hun.

Og det er ikke første gang, det er sket, fortæller Lena Sadolin, der er mor til Laura.

- Jeg er da tit presset. Jeg har tankerne et andet sted og har ikke altid roen til at hygge med mine børn, selvom jeg gerne ville.

I Sønderborg Kommune aner man ikke, hvor ofte familier venter længere, end de bør. De registrerer nemlig slet ikke, om de lever op til deres egne mål.

Det gør de heller ikke i hverken Haderslev, Varde, Esbjerg eller Tønder.

I Tønder Kommune er det slet ikke vedtaget, hvor lang tid en sagsbehandler må være om at behandle en sag – og det er et brud på loven.

Det viser en rundringning, DR Syd har lavet.

Kommuner erkender fejl

Det er noget sjusk, mener formanden for Danske Handicaporganisationer Thorkild Olesen.

- Det er manglende respekt for borgerne. De regler er lavet for at borgerne kan se, hvad der sker, og hvor længe man kan forvente, at sagerne varer.

Formanden for børn og skoleudvalget Kim Printz Ringbæk erkender, at Tønder Kommune har handlet i strid med lovgivningen.

- Vi har simpelthen været for langsomme i den her proces. Vi har arbejdet med det i noget tid nu, og jeg håber, at vi meget hurtigt kan få styr på de her ting.

Ifølge Danske Handicaporganisationer er det ikke bare i de syd- og sønderjyske kommuner, der er rod på børnehandicapområdet. De oplever overskridelser af tidsfrister over hele landet.

Ministeren er inddraget

De kommuner, der ikke kontrollerer, om de overholder egne tidsfrister, skal stramme op. Det mener Dansk Folkepartis handicapordfører Karina Adsbøl.

- Det er problematisk, at der ikke bliver fulgt op. Derfor vil jeg opfordre til, at man lokalt følger op på sin egne sagsbehandlingsfrister, for ellers er alternativet, at vi bliver nødt til at lovgive omkring det, siger hun.

Karina Adsbøl har spurgt Børne- og Socialminister Mai Mercado (K), hvordan hun vil sikre, at kommunerne overholder deres behandlingsfrister. Ministeren har endnu ikke svaret.

Familie har fået skriftlig undskyldning

I Sønderborg Kommune garanterer Carsten Lund, der er direktør i børnehandicap-afdelingen, at der nu bliver lavet om på tingene.

- Vi har ikke være tilstrækkelig opmærksomme på opfølgningsdelen. Vi har været opmærksomme på at få fastsat målene, men vi skal også være endnu skarpere til også at følge op på dem – det er jo ikke nok kun at have målene, hvis ikke man følger op på dem.

Sønderborg Kommune har sendt en skriftlig undskyldning til familien Sadolin, fordi sagsbehandlingen trak ud, og hos dem vil det få stor betydning, hvis deres ansøgninger blev behandlet inden for tidsfristerne.

- Det vil give en masse ro. Vi ville slippe for at rykke kommunen hver gang, en bevilling udløber. Vi ville få frigjort en masse ressourcer til at tage os af vores datter.

Facebook
Twitter