Børnepsykolog: Sådan hjælper du dit barn til en god skolestart

GUIDE: Forældre kan med simple greb være med til at sikre barnet en god start på skoletiden.

Det er en stor omvæltning for et barn at starte i skole. Derfor er det en tid, hvor barnet har brug for ekstra støtte og omsorg, lyder det fra en børnepsykolog. Arkivfoto (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

I dag er første skoledag efter sommerferien for en lang række folkeskoleelever.

For de nye elever i børnehaveklassen er det en stor omvæltning at skifte de trygge rammer i børnehaven ud med skolen.

Det fortæller børnepsykolog Margrethe Brun Hansen.

- De går fra én verden til en anden. De slipper alt det trygge. Det er ikke sikkert, at vennerne følger med. Det er ligesom, når vi andre skal starte på et nyt arbejde, siger hun.

Det betyder, at der er en tid, hvor børnene kan få ekstra brug for forældrenes hjælp og støtte.

Margrethe Brun Hansen kommer her med nogle gode råd til, hvad du kan gøre for at sikre, at dit barn får en god første tid i skolen.

 1. 1

  Vær ekstra opmærksom på barnets behov Det bedste råd er at se, læse og forstå barnet. Tag en snak hver dag efter skole. Hvis barnet går lidt tilbage i udviklingen, når det kommer hjem, og har brug for omsorg og pleje, så giv barnet det. Har barnet brug for ro, så respekter det.

 2. 2

  Hav et positivt sind Forældre skal beslutte sig for at være positive over for barnets skolegang. Det er med til at skabe et godt miljø omkring skolen, hvor barnet skal gå de næste ti år.

 3. 3

  Ro på Man skal ikke have alt for meget andet i gang i løbet af de første 14 dage. Der sker i forvejen rigeligt for barnet. Det har travlt med at skabe sociale relationer og forstå, hvad der forventes af det. Det kræver rigtig mange kræfter af et barn, så der skal være ro i hjemmet.

 4. 4

  Hjælp barnet med at afstemme forventninger Børn vil enormt gerne præstere. Det betyder, at de hurtigt kan blive kede af det og frustrerede, hvis de ikke kan leve op til egne forventninger. Forældre skal berolige barnet. Ting tager tid, og de skal nok nå det hele.

 5. 5

  Styr på det praktiske Barnet har rigeligt at se til, så sørg for, at de ikke skal bekymre sig om det praktiske. Sørg for, at skoletasken bliver tømt for beskeder fra skolen. Hjælp dem med at få de rigtige bøger med i skole og få fyldt penalhuset. Alt det praktiske omkring skolegangen er en helt ny struktur for barnet, som det skal have hjælp til at få op at køre.

Facebook
Twitter