Børns Vilkår: 'Sociale medier må ikke blive en barnepige for vores børn'

Ved du, hvad flaming, spyware og sextortion er? Hvis ikke, så burde du finde ud af det, hvis dine børn bruger meget af deres tid på nettet.

De næste to uger sætter DR's ungdomskanal Ultra fokus på børns digitale liv. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Hvis du ikke rigtig ved, hvad dine børn foretager sig, når de sidder med snuden i smartphonen eller computeren, så er du ikke alene.

Mange forældre har nemlig brug for vejledning i, hvordan de skal håndtere deres børns digitale liv.

Michael Christian Juhl fra Sønderborg er far til en pige på 16 og en dreng på 11, der begge er vokset op med smartphones og tablets mellem hænderne, og de sociale medier ved fingerspidserne.

Han har erfaring med, hvordan man som forælder skal håndtere de sociale medier. Hans datter oplevede at blive mobbet på platformen ’ASK.fm’, som er et socialt medie, hvor man kan stille offentlige spørgsmål til de andre brugere – også anonymt.

- Jeg prøver at følge med i det, jeg synes er vigtigt. Men jeg ved ikke alt. Vi tog dialogen med vores datter og blev enige om, at det ikke var en god idé, at hun brugte platformen, fortæller Michael Christian Juhl.

Børn bliver skræmte på nettet

Seks ud ti børn ser og hører ting på nettet, som gør dem bange og utrygge. Det viser en undersøgelse fra Børns Vilkår lavet på baggrund af over 3.000 besvarelser gennem Børnetelefonen.

Men selvom børnene er blevet skræmte, fortæller de ikke mor og far om det. 63 procent holder nemlig oplevelsen for sig selv, fortæller børnefaglig konsulent i Børns Vilkår, Sanne Lind.

- Rigtig mange børn fortæller os, at det er rigtig svært at tale med de voksne, fordi de bliver sure eller vrede. Hvis de gør det, så kommer børnene ganske enkelt ikke til dem, siger hun,

I Sønderborg kommune holder SSP’erne foredrag for børn og forældre helt ned til 3. klasse. Ole Rasmussen er én af foredragsholderne, og han forklarer, at det er vigtigt, at forældre kigger deres børn over skulderen så tidligt som muligt.

- Noget af det, vi opfordrer forældrene til i de små klasser, er, at de skal være med i børnenes liv. For det er lettere at få lov til at se, hvad de skriver i tredje klasse, frem for når de går i otte-niende klasse. Forældre skal vænne børnene til, at de følger med i, hvad der foregår, forklarer han.

Far er på Facebook

For at følge med i sine børns færden på nettet er Michael Christian Juhl også selv på Facebook og Instagram. Men alligevel er det ikke alt, han kan følge med i.

- Det er uden tvivl frustrerende. Man ønsker det bedste for sine børn, og her har jeg ikke en kinamands chance for at beskytte dem. Det er noget, de har i lommen. De kan gøre det hele tiden, siger han.

Børnefaglig konsulent i Børns Vilkår Sanne Lind medgiver også, at det kan være svært at få det hele med som forælder.

- Det er optimistisk at tro, at forældrene skal vide alt om børnenes færden på de sociale medier. Men det er rigtig vigtigt, at man er med i sine børns digitale trivsel, fra de er helt små.

Jo tidligere, jo bedre

Derfor opfordrer Børns Vilkår forældre til at tale med deres børn om de digitale medier så tidligt som muligt.

- Vi skal ikke bruge de sociale medier som en barnepige, når børnene er små. Vi skal gøre det helt naturligt at hjælpe dem med det. Og når de bliver større, skal vi sørge for at bevare den tillid. Så hvis de kommer ud i nogle dilemmaer eller ser noget, der gør dem bange, så ved de, at de kan komme til os voksne, og at vi ikke bliver vrede over det, forklarer hun,

Michael Christian Juhl har selv gode erfaringer med at stille spørgsmål til sin datter på 16 og søn på 11 år. Daglige ’hv-spørgsmål’ om hvordan deres dag har været, og hvad de har oplevet, styrker tilliden mellem dem,

- Selvfølgelig skal de også have lov til at få nogle knubs. Men hvis man tager dialogen med dem, og lærer dem det rigtige og forkerte, så tror jeg også, der er en vej ud af det. Ikke at gøre noget, det er det værste, man kan gøre, afslutter han.

De næste to uger sætter DR's ungdomskanal DR Ultra fokus på dit barns digitale liv. Læs mere på dr.dk/ultra.

Indsatsen er lavet i samarbejde med Undervisningsministeriet, Red Barnet, Børns Vilkår, KL og Digitaliseringsstyrelsen.

Fem enkle skridt til at tage temperaturen på dit barns digitale liv

  • 1. Lær de sociale medier at kende Hvordan snapper man? Hvad er et ’streak’? Hvad er musical.ly? Vær nysgerrig på hvilke sociale platforme, dit barn bruger. Opret evt. selv en profil og få dit barn til at vise dig, hvordan man bruger mediet. Tal om, at man altid skal spørge om lov, før man deler billeder af andre. Hvis man offentliggør billeder eller film af andre uden at have fået lov, kan man blive straffet.

  • 2. Tag stilling til tidsforbrug Tal om, hvor meget tid, dit barn bruger online. Forhold dig åbent og undersøgende til tidsforbruget – meget tid online behøver ikke at være skidt, hvis man samtidig får motion nok og i øvrigt har andre interesser. Hvor meget tid bruger du selv på telefonens diverse platforme? Vær en god rollemodel og lav fælles aftaler, som gælder hele familien. Der findes apps, fx ’Moment’ og ’Forrest’, der uden løftet pegefinger måler ens aktivitet og tidsforbrug. Måske hele familien skulle downloade den og tale om resultaterne?

  • 3. Spil et online-spil Hvilket spil kan dit barn allerbedst lide at spille online? Er det FIFA, Mindcraft, League of Legends, Clash of Clans, Hay Day? Prøv at sætte dig ned sammen med dit barn og spil spillet. Hvorfor er det fedt? Hvem spiller barnet med? Chatter de – og om hvad? Kan alle vennerne være med og hvad gør de, hvis der opstår konflikter?

  • 4. Lur en you-tuber Mange børn og unge følger en række YouTubere. Hvem er dit barns yndlings YouTubere og hvorfor? Sæt dig ned og se nogle videoer med dit barn og forsøg at sætte dig ind i dit barns fascination. Hvad repræsenterer vedkommende? Hvorfor er det underholdende? Er det altid fedt at være kendt? Er det fiktion eller fakta?

  • 5. Digitale spor Tag en snak med dit barn om, hvilke billeder han/hun lægger ud på nettet. Snak også om deres digitale fodspor, de efterlader, hver gang de poster – at når vi fx ser en video på YouTube eller skriver informationer om os selv på vores Facebookside, lagres de digitale spor for evigt. Det er ikke tilfældigt hvilke annoncer, man ser i sit feed. Forsøg at få dem til at reflektere og være kritiske, før de poster. Alt kan kopieres, sendes videre, vendes og drejes - men aldrig slettes.Kilde: Børns Vilkår