Borgere er fanget på Mandø: Ingolf har ødelagt den eneste vej

Stormen Ingolf har forårsaget omfattende skader på den eneste vej, der forbinder Mandø med fastlandet.

Der bliver arbejdet på højtryk for at reparere vejen, så den kan blive farbar igen. (Foto: Bo Bork Bechsgaard © dr)

Beboerne på Mandø har ikke haft mulighed for at køre til fastlandet siden søndag aften.

Stormen Ingolf, der ramte Syd- og Sønderjylland natten mellem lørdag og søndag, har forårsaget omfattende skader på Låningsvejen, der er den eneste vej, der forbinder øen med fastlandet.

Skaderne betyder, at vejen i øjeblikket er spærret for trafik, indtil strækningen er repareret.

- Det er noget af det værste, vi har set i lang tid. Vejen er ufarbar. Den skal have den helt store tur, før den bliver åbnet igen, fortæller Mads Astrup, der er chef for Vej og Park i Esbjerg Kommune.

De har ikke det fulde overblik over skaderne endnu, men der skal køres mange store sten og grus på, oplyser Mads Astrup.

- Vi kan arbejde igennem de næste 12 timer, og vi håber på at kunne åbne vejen i dag, men det er en kamp mod tidevandet, fortæller han.

Mandø kan normalt også kun nås ved lavvande. Låningsvejen er hævet over havbunden, men den oversvømmes stadig to gange i døgnet af tidevandet. Der sejler ikke nogen færger til Mandø.

Men selvom vejen kan holde til at blive dækket af vand, har stormen Ingolf skabt forhold, der har været meget hårde ved Låningsvejen.

Mads Astrup fortæller, at der normalt er højvande, når der er kraftig storm. Det gør, at strømmen kan skylle over vejen uden at gnave i den.

- Den her gang var der lavvande, og der er blevet skabt nogle små floder, som har skyllet vejen væk. Der er meterdybe render i op til ti meters bredde. Det er rigtig meget materiale, der skal køres på, fortæller han.

Hvis du bor på Mandø og har brug for akut lægehjælp, politi eller brandvæsen, så skal du som normalt ringe 1-1-2. Borgere, der har brug for lægehjælp, men hvor det ikke haster, skal kontakte lægevagten som normalt. Lægevagten er informeret om situationen.

Politiet oplyser, at Esbjerg Kommune også er orienteret om situationen og hjælper de borgere, der har brug for bistand.

Mandø har cirka 35 beboere. Øen bliver årligt besøgt af cirka 80.000 turister. Det er uvist, hvor mange personer, der er på Mandø i øjeblikket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk