Borgmester erkender fejl i Padborg-sag: ’Vi burde have kigget over hækken’

Trods et strakspåbud lykkedes det alligevel vognmandsfirmaet Kurt Beier at stuve filippinske chauffører sammen i en kummerlig containerlejr.

For flere måneder siden fik tranportfirmaet et forbud mod disse lejre, hvor filippinske og srilanske chauffører har boet. (Foto: Fagbladet 3F)

Selv om Aabenraa Kommune tilbage i juni gav vognmandsfirmaet Kurt Beier Transport påbud om at fjerne nogle ulovlige bygninger i Padborg og sikrede sig, at de blev fjernet, så mener Venstre-borgmester Thomas Andresen, at kommunen kunne have gjort mere.

Det blev i går afsløret, at filippinske og srilankanske chauffører har levet i bygningerne under, hvad politiet kalder, meget spartanske forhold i en containerlejr.

Ifølge fagforbundet 3F bliver chaufførerne aflønnet med mellem 15 og 20 kroner i timen.

I bagklogskabens lys

Men måske burde kommunen have gjort mere, siger borgmesteren i Aabenraa Kommune.

- Man kan i bagklogskabens lys sige, at et kig over hækken ville have hjulpet, siger Thomas Andresen til DR og fortsætter:

- Men man kan også stille spørgsmålet, hvor meget myndighed vi skal trække ned i forhold til de borgere, vi behandler, siger Thomas Andresen.

Sagen om et stort antal underbetalte, udenlandske lastbilchauffører, der lever og arbejder under usle forhold, handler fra politiets side blandt andet om menneskehandel. (Foto: Fagbladet 3F)

Overrasket over containerby

Det var tilbage i juni i år, at Aabenraa Kommune gav vognmandsfirmaet Kurt Beier et påbud om at fjerne nogle containere, der blev brugt som beboelse. For virksomheden havde ikke søgt om byggetilladelse.

Det påbud fulgte vognmandsfirmaet Kurt Beier i juli og august ved at fjerne bygningerne.

Derfor kom det også bag på kommunens folk, at der stadig var en containerlejr.

- Vi fulgte jo op på påbudet, og vi fik også en bekræftelse på, at containerne var fjernet. Derfor var vi også meget overrasket over at se, at containerne ikke stod samme sted på virksomhedens ejendom, men bare et andet sted, siger teamleder i Aabenraa Kommune Jane Petersen til DR.

Borgmester Thomas Andresen understreger, at han er både træt og ked af situationen, og fremadrettet kommer der også ændringer, siger han.

- Vi vil nu skabe et plangrundlag, der gør det muligt, at man legalt under ordnede forhold kan lave nogle overnatningsfaciliteter, der jo er nødvendigt for, at transportcentret i Padborg kan eksistere, siger han og fortsætter:

- Altså lave en lovgivning, der siger, at chaufførerne skal ud af deres chaufførhuse og ind i nogle motellignende værelser. Det bliver vi nødt til at skabe nogle rammer for, hvis vi fortsat vil have leveret varer fra dag til dag, forklarer borgmesteren.

Det er filippinere og srilankanere, der har boet i containerlejren i Padborg. (Foto: Fagbladet 3F)

Menneskehandel kan have fundet sted

Politiets udlændingekontrolafdeling foretog i går afhøringer af de filippinske og srilankanske chauffører, der er ansat af vognmandsvirksomheden Kurt Beier i Padborg.

Desuden blev der gennemført en ransagning af virksomheden.

Politiinspektør Brian Fussing fra Udlændingekontrolafdelingen oplyser, at man nu skal have skabt et overblik over det materiale, man har, som skal indgå i den videre opfølgning og efterforskning. Han tilføjer, at politiet fortsat arbejder ud fra en mistanke om, at menneskehandel kan have fundet sted.

DSV, Danmarks største transport- og logistikvirksomhed, har allerede været i kontakt med Kurt Beier for at få et møde om sagen, og det kan ende med, at man opsiger samarbejdet med vognmanden, siger kommunikationschef Tina Hindsbo til Fagbladet 3F.

Vognmandsfirmaets direktør, Karsten Beier, ønsker ikke at stille op til interview. Men ifølge firmaets advokat forventer virksomheden ikke, at sagen fører til noget.

- Kurt Beier Transport A/S samarbejder fuldt ud med politiet i undersøgelsen af de forhold, der har været omtalt i dagspressen de seneste dage, siger advokat Anders K. Németh til Ritzau.

- Jeg er ganske overbevist om, at det ved undersøgelsens afslutning vil kunne konstateres, at der ikke på nogen måde er sket overtrædelser af gældende lovgivning, tilføjer han.

Opdateret kl. 11.25 med kommentar fra vognmandsfirmaets advokat Anders K. Németh.

FacebookTwitter