Borgmester i Tønder vraget af sine egne: Nu trækker Venstre-folk sig

Nuværende Venstre-borgmester siger, at partiet er i opløsning.

Philip Tietje (V) ønsker ikke længere at være folketingskandidat for Venstre i Tønder. Det sker efter, at den nuværende borgmester blev vraget som partiets spidskandidat til næste års kommunalvalg. (Foto: Lars Paaske © (c) DR)

To politikere trækker nu deres kandidaturer for Venstre i Tønder-kredsen.

Det sker efter, at nuværende borgmester i Tønder Henrik Frandsen (V) i sidste uge ganske overraskende tabte et kampvalg om at forblive Venstres borgmesterkandidat til kommunalvalget i 2021.

I stedet blev Martin Iversen valgt som kandidat til posten.

Bo Jessen fra Venstre, der i dag er formand for Teknik- og Miljøudvalget i Tønder Kommune, ønsker nu ikke længere stille op til næste års kommunalvalg.

- Venstre har jo fravalgt ham (Henrik Frandsen, red.) ved det opstillingsmøde, vi havde i Agerskov i sidste uge. Jeg har svært ved at se mig selv som en del af det fremadrettet, siger Bo Jessen.

Philip Tietje, der sidder i byrådet i Aabenraa for Venstre, har også meddelt, at han ikke længere vil være folketingskandidat for Venstre i Tønder.

Det er ellers blot fire måneder siden, at han blev valgt som kandidat. Philip Tietje var også folketingskandidat i området ved seneste valg - der blev han ikke valgt ind.

- Det var svært i forvejen, men nu er det rigtig svært med den interne splittelse, og når man bruger tiden på at bekæmpe hinanden frem for at skabe et politisk projekt, forklarer han.

Vraget på en mark

Balladen i partiet brød ud i lys lue i sidste uge, hvor erhvervsmanden Martin Iversen, der er direktør i Enjoy Resorts og formand for Rømø-Tønder Turistforening, og som ikke sidder i byrådet, slog den siddende borgmester i et kampvalg ved et drive-in opstillingsmøde på en mark udenfor Agerskov.

Det skete med stemmetallene 305-286 i Iversens favør. Blot 19 stemmer adskilte altså de to kandidater.

Forud for mødet havde der været mudderkastning i medierne og intern splittelse i partiet.

Den nye borgmesterkandidat for Venstre, Martin Iversen, vil nu kigge fremad og forsøge at samle partiet.

Borgmester fortsætter

Den nuværende borgmester, Henrik Frandsen, er ked af, at de to Venstre-folk har trukket sig.

- Det er virkelig sørgeligt, at to så stærke kræfter har valgt at trække sig. De efterlader virkelig et stort savn. Desværre er det udtryk for den meget vanskelige og kaotiske situation, som Venstre i Tønder er havnet i.

Den nuværende borgmester Henrik Frandsen (V) blev i sidste uge vraget som partiets borgmesterkandidat af sine egne partifæller. (Foto: Niels Christian Vilmann © Scanpix)

- Jeg forstår godt, at de ikke gider at være en del af dette cirkus. Venstre i Tønder er jo i direkte opløsning, siger Henrik Frandsen og tilføjer, at han vil fortsætte som borgmester frem mod kommunalvalget i november 2021.

Han siger også, at han vil stille op ved selvsamme kommunalvalg, hvor han vil gå efter en fremtrædende post.

Bliver det for Venstre?

- Jeg stiller op til kommunalvalget, og jeg går også efter en fremtrædende post, siger Henrik Frandsen.

Partiet skal samles

Martin Iversen, der nu er valgt som Venstres borgmesterkandidat, ærgrer sig også over de to afhoppere.

- Bo Jessen er en habil politiker, og jeg har det fint med ham. Det er ærgerligt det her. Men han har jo været fortaler for Henrik Frandsen, så det er også et naturligt valg, han har truffet.

- Philip Tietje blev ikke valgt ind i Folketinget sidst, og det, der er sket her, har nok været dråben, der fik bægeret til at flyde over for ham, siger Martin Iversen.

Gruppeformand i Venstres byrådsgruppe i Tønder Kommune Preben Linnet medgiver, at det er naturligt, at folk trækker sig, hvis de ikke kan se sig selv i projektet.

- Nu kender man jo chefen, altså ham der skal stå i spidsen for holdet til næste byrådsperiode. Og det er jo naturligt, at man gør op med sig selv, om det er noget, man kan se sig selv i, eller om man ikke kan se sig selv i det, siger Preben Linnet.

Preben Linnet erkender dog, at det kan tage noget tid, før der igen er enighed i Venstre i Tønder.

- Det er op ad bakke lige nu. Men jeg tænker, at det nye hold, der kommer til at stå efter kommunalvalget i 2021, trækker i samme retning. Men her frem mod kommunalvalget, der vil jeg jo gerne have samlet så meget som muligt. Vi har stadig to budgetter, vi skal have lavet, og en kommune der fortsat skal køre, siger han.

Martin Iversen ved godt, at partiet står over for en stor udfordring, men den er han klar på at løse.

- Jeg kigger fremad og vil forsøge at lytte og inddrage folk. For eksempel vil jeg mødes med formændene for de forskellige vælgerforeninger flere gange om året, hvor vi kan tale visioner og politik sammen, siger Martin Iversen.