Borgmestre til forældre: Vi har ingen penge til flere pædagoger

Det er en dårlig undskyldning, når kommunerne siger, at de ikke har penge, lyder det fra børne-og socialministeren.

Tusindvis af forældre var landet over ude for at demonstrere for flere pædagoger - her en demonstration i Aalborg. (Foto: © Foto: Ulrik Bang-Mørch - DR Syd)

- Vi har ikke flere penge at bruge.

Sådan lyder det fra Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen fra Venstre, efter at tusindvis af forældre er gået på gaden landet over for at demonstrere for flere pædagoger i daginstitutionerne.

- Vi skal jo vælge mellem, om det er børn, ældre eller de handciappede, som vi vil bruge vores penge på. For vi har ikke flere penge, end der er i kassen, siger han.

Samme melding lyder fra den socialdemokratiske borgmester i Sønderborg Kommune, Erik Lauritsen.

- Hvis vi kunne prioritere flere penge til det område, så gjorde vi det. Men der er ikke nogen penge at flytte rundt med, siger Erik Lauritsen.

Gågaden i Aabenraa var i dag fyldt med forældre og bedsteforældre, der demonstrerede for bedre normeringer. (Foto: © Foto: Ulrik Bang-Mørch - DR Syd)

Minimumsnormeringer

I alt demonstrerer forældre i 59 byer over hele landet.

Forældrene kræver, at der kommer minimumsnormeringer i daginstitutionerne.

Et lovforslag om minimumsnormeringer i daginstitutionerne blev stemt ned i Folketinget tidligere på året.

- Vi styres forholdsvis stramt fra Christiansborg, og der er nogle områder på velfærden, hvor vi i mange kommuner gerne vil øge serviceniveauet. Men det kan vi ikke, fordi vi underlægges nogle helt centrale rammer, siger Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V).

Forældrene gik på barrikaderne i dag landet over. Her er det Anna Stærk fra Aabenraa og Sille Linnet fra Tønder ved demonstrationen i Aabenraa. Sille Linnet er ikke selv mor, men arbejder i en vuggestue. (Foto: © Foto: Ulrik Bang-Mørch - DR Syd)

Det kan ende med mere i forældrebetaling

Hvis der ikke kommer flere penge fra Christiansborg, så skal der prioriteres benhårdt i en kommune som Esbjerg, siger Jesper Frost Rasmussen (V).

- Hvis vi skal ansætte mange flere pædagoger hos os, så snakker vi et tocifret millionbeløb, der skal findes hos os. Det vil også kræve, at forældrebetalingen stiger, så vi måske snakker mellem 500 og 1000 kroner ekstra pr. barn om måneden, forklarer han.

Den socialdemokratiske borgmester i Sønderborg Kommune Erik Lauritsen er enig.

- Hvis ikke vi får flere penge fra Christianborg, så skal vi jo til at flytte på pengene. Det vil sige, hvis vi vælger, at der skal ansættes flere pædagoger i vores kommune, så bliver der færre hænder hos de gamle eller de handicappede, siger han.

Forældrene havde medbragte bannere ved demonstrationen i Aabenraa. Her er det Paul Flemming Schultz fra Padborg, der viser sin utilfredshed. (Foto: © Foto: Ulrik Bang-Mørch)

I Aabenraa er borgmester Thomas Andresen fra Venstre helt på linie med sine borgmester-kollegaer.

- Det vanskelige her er, at når vi taler opnomering af pædagoger, så kræver det et væsentligt millionbeløb. Vi taler et tocifret beløb. Så vi er nødt til at prioritere. Udfordringer er, at vi på mange andre områder også ser et stigende behov - herunder ældreområdet, siger borgmesteren i Aabenraa.

Alle tre borgmestre får opbakning fra Jens Ive, der udover at være Venstre-borgmester i Rudersdal også er næstformand i børne- og undervisningsudvalget i Kommunernes Landsforening.

- Der skal noget økonomi ud til kommunerne, så de kan prioritere lokalt og få afdækket det problem.

- Der er ikke nogle kommuner, som ikke vil prioritere vores børn. Men det er rigtigt, at kommunerne er i et konstant prioriteringspres, hvor de også skal løse det for de ældre og for skolerne, siger han.

Minister: Det er dårlige undskyldninger

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) siger, at der rent faktisk er blevet tilført flere penge til dagtilbudsområdet ude i landets kommuner.

- I de to år, hvor jeg har været minister, der har vi faktisk prioriteret to milliarder kroner til dagtilbudsområdet - heraf en milliard kroner til mere pædagogisk personale.

- Jeg vil også godt understrege, at det her er en kommunal opgave. Det er ude i kommunerne, at man har nærheden, det er her, man ved, hvor der er brug for de ekstra ressourcer, siger ministeren.

Også i Esbjerg var forældrene gået på gaden. (Foto: © Peter Halkjær)

Ministeren anerkender, at det er fra centralt hold på Christiansborg, at man bestemmer, hvor meget kommunerne må opkræve i skatter og bruge på de bløde velfærdsområder.

- Jeg må bare sige, at i de kommuneaftaler, hvor vi har siddet i regering, der har man fået flere penge. Så det er en dårlig undskyldning, hvis man siger, man ikke har pengene. Man skal have pengene til at have ordentlig forhold i daginstitutionerne, siger Mai Mercado.

Ministeren har inviteret blandt andre pædagogernes fagforening, BUPL, Kommunernes Landsforening og FOA til et møde for at diskutere præmisserne for en undersøgelse, så man kan blive enige om, hvordan det helt præcist står til med normeringerne i landets daginstitutioner.

Se indslag fra demonstrationen i TV-Avisen den 6. april herunder: