Bosted får strakspåbud: Vold og trusler fylder dagligdagen

En sag om arbejdsforholdene på bosted for psykisk syge har tvunget Esbjerg Kommune til at reagere omgående.

Det er blandt andet trusler og vold, der får Arbejdstilsynet til at give Esbjerg Kommune tre strakspåbud. (Modelfoto). (Foto: Òlafur Steinar Gestsson © Scanpix)

Der er givet tre strakspåbud til Bostedet Sjællandsgade i Esbjerg, hvor trusler om vold er hverdag for de ansatte.

Arbejdstilsynet kan give et strakspåbud, hvis der er tale om et alvorligt problem med arbejdsmiljøet, der skal udbedres med det samme.

Bostedet Sjællandsgade er et kommunalt tilbud for 12 psykisk syge misbrugere og er en midlertidig løsning for Esbjerg kommune.

Men trods tidsbegrænsningen skal de fysiske rammer ifølge tilsynet ændres øjeblikkeligt.

I Arbejdstilsynets rapport står der, at medarbejderne dagligt oplever trusler om vold og mindst én gang om måneden bliver udsat for vold.

Ifølge tillidsmand Tom Hansen bliver de ansatte blandt andet sparket, slået, skubbet og spyttet på af beboerne, der til tider er psykotiske.

-Vi oplever også, at der kommer udefrakommende, der truer sikkerheden for både ansatte og beboere. Og der er direkte trusler mod os og vores familiers sikkerhed, fortæller han.

Han beskriver beboerne som personer med dobbelte diagnoser, misbrug og en dagligdag, der er præget af usikkerhed og frustration.

Efter de tre strakspåbud skal medarbejdernes sikkerhed på bostedet sikres med det samme. Det bliver løst omgående, lyder det fra Henrik Vallø fra Borgerlisten, der er socialudvalgets formand.

-Vi er kede af, at vi har fået det, og vi reagerer straks på det, siger han.

Kommunen skal bruge 1,8 millioner kroner på at få rettet op på forholdene på bostedet. Det beløb skal blandt andet bruges på at sikre flere medarbejdere på nattevagter, så medarbejderne ikke skal arbejde alene. Derudover sikres bostedet, så borgere udefra ikke kan trænge ind på bostedet.

Udvalgsformanden mener ikke, at kommunen kunne have gjort noget tidligere.

- Vi har ikke hørt om det, før Arbejdstilsynet kom på besøg. Vi ved godt, at et botilbud med psykisk syge misbrugere altid vil have episoder, som man helst vil undgå.

- Det får vi udbedret nu, men det vil aldrig fuldstændig høre op. Det kan ikke lade sig gøre sådan et sted, siger han.

FacebookTwitter