Brugt toiletpapir sviner i naturen: 'Vi tager folk med bukserne nede'

Flere bruger naturen, mens offentlige toiletter er lukket på grund af corona.

Skove, strande og andre naturområder har været ekstra godt besøgt under coronanedlukningen.

Men samtidig har mange offentlige toiletter været låst af på grund af smittefaren.

Så når naturgæsterne har været trængende, har de brugt naturen som toilet.

Det mærker de tydeligt hos Blåvand Fuglestation i Sydvestjylland, hvor der flere steder i området ligger menneskeafføring og toiletpapir.

- Vi ser tit folk forsvinde ud i klitten for at forrette deres nødtørft. Vi tager også folk med bukserne nede, fortæller Bent Jakobsen, leder af Blåvand Fuglestation.

Selv i fuglestationens egen have, som de bruger til ringmærkning af fugle, er der efterladt papir og nogle steder afføring.

- Jeg synes ikke, det er i orden, at man forretter sin nødtørft i vores have. Ser vi folk sidde herinde med bukserne nede om benene, giver vi dem klar besked om, at det gør man ikke her, siger Bent Jakobsen.

I den netop overståede Bededagsferie var der ekstra mange, der brugte naturen som toilet.

- Papir tager lang tid at bryde ned og pynter ikke i klitterne, siger Bent Jakobsen.

Problemet med aflåste toiletter og folks nødtørft i naturen kender naturvejleder hos Naturstyrelsen Hovedstaden Jes Søgaard også til.

- Ved nogle af de populære lejrpladser er der en vis ophobning af små hvide lommetørklæder og andre 'uønskheder', hvor folk har været værdigt trængende.

Han har derfor denne opfordring til naturgæsterne:

- Skal man 'bumme-lumme', skal man gøre det hjemmefra.

Klar til at åbne toiletter igen

I Naturstyrelsen er man godt klar over, at mange naturgæster har været tvunget til at bruge naturen som toilet.

Det siger skovrider Poul Ravnsbæk fra Naturstyrelsen i Vestjylland.

- Når man skal, så skal man. Uanset om der er toiletter eller ej.

Naturstyrelsen lukkede de offentlige toiletter i marts, da resten af Danmark lukkede ned. Det skete for at undgå smittespredning, og fordi mange offentligt ansatte blev sendt hjem. Derfor var der ingen til at gøre rent på toiletterne.

Nu er Naturstyrelsen klar med nye retningslinjer, så man kan åbne toiletterne i naturen over hele landet, siger Poul Ravnsbæk.

- Nu er det et spørgsmål om at få fat i spritdispensere og få lagt en slagplan for, hvordan vi kan holde toiletterne åbne på en god måde og tage højde for de mange besøgende, vi har, siger skovrideren.

De fleste toiletter i naturen vil blive klar til at åbne i den kommende weekend.

Hos Blåvand Fuglestation er der nu også udsigt til, at mængden af menneskeafføring og papir i naturen bliver mindre.

Varde Kommune, som har ansvaret for de låste toiletter, er klar til at åbne dem igen.

- Vi er godt klar over, at nogle har måttet ty til at gå i klitterne eller andre steder. Men på fredag åbner vi alle de toiletter, vi har, siger driftsleder Bjarne Fly.

Varde Kommune har 23 toiletter i hele kommunen. Når de åbner på fredag, bliver det med ekstra rengøring af hensyn til smittefaren.

Overlæge: Husk hygiejnen

Ifølge overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital Lars Østergaard er der ingen grund til at være bekymret, hvis du får brug for at besøge et offentligt toilet.

- Smitterisikoen er ikke større på et offentligt toilet, end den er andre steder, siger han.

Med håndvask og håndsprit kommer du langt, tilføjer Lars Østergaard.

- Som bruger kan man være særlig opmærksom på, om der er flader, man berører, som man sædvanligvis ikke rører ved. Så kan man spritte sine hænder af efterfølgende - og måske vandhane og toiletbræt, inden man bruger det.

I en ny undersøgelse fra Friluftsrådet svarer mere end hver tredje, at de under coronakrisen har opholdt sig mere i naturen, end de plejer.

FacebookTwitter