Bryllupsturisme falder efter stramning: ’Omsætningen er smadret’

Dansk telefonsvarer og forlænget ventetid skræmmer udenlandske bryllupsturister væk, mener kommuner.

Flere bryllupskommuner oplever et fald i antallet af vielser i årets første måned. Det sker efter en lovændring, der skal forhindre proformaægteskaber, trådte i kraft 1 januar i år. (Foto: Rune Evensen © Scanpix)

Der er blevet meget længere mellem ja’erne på rådhusene i flere af de såkaldte bryllupskommuner.

Siden nytår er antallet af udenlandske par, der bliver godkendt til at blive gift i Danmark, faldet mærkbart.

Det bekymrer en række af de kommuner, som tjener gode penge på de udenlandske gæster. Blandt andet Tønder, Sønderborg, Ærø og Langeland, hvor par fra udlandet traditionelt er rejst til for at blive viet.

Faldet kommer, efter at reglerne og kravene til dokumentation blev strammet, og opgaven samtidigt overgik fra kommunerne til Statsforvaltningens nye enhed i Odense.

(© (c) DR)
(© (c) DR)

Tønder Kommune viede i januar sidste år 125 udenlandske par. I år er der gennemført én vielse af et udenlandsk par. I alt har kun 67 par fra udlandet i januar søgt om at blive gift i Tønder.

Samlet set blev 1.800 udenlandske par gift i Tønder sidste år, og derfor er borgmester Henrik Frandsen (V) bekymret over det drastiske fald.

- Næsten 4.000 mennesker plus familie og venner besøgte Tønder-området og lagde mange penge i vores butik. Dem frygter vi at komme til at mangle, hvis ikke vi lynhurtigt får det her til at virke, siger han.

Borgmester: Ødelæggende udvikling

I maj besluttede et flertal i Folketinget, at en central enhed i Statsforvaltningen skal godkende ansøgninger om vielser, hvor begge parter er udenlandske statsborgere for at undgå proformaægteskaber.

Den nye procedure trådte i kraft 1. januar i år. Men når de udenlandske par ringer ind for at få hjælp til ansøgningen, bliver de mødt af en dansktalende telefonsvarer og lang ventetid. Og det giver panderynker på borgmesterkontoret i Tønder. Henrik Frandsen kalder det en ødelæggende udvikling.

- Det fortæller mig, at den centrale enhed ikke fungerer. At de (udenlandske par red.) simpelthen ikke henvender sig og ikke kommer igennem.

Tønder Kommune har sendt flere sager retur, fordi statsforvaltningen har lavet fejl, fortæller han.

Også Langelands borgmester, Tonni Hansen (SF), er bekymret for bryllupsturismen i hans område, efter Statsforvaltningen har overtaget.

- Den omsætning, det har givet os, har man faktisk smadret fra den ene dag til den anden. Dermed forringer man beskæftigelsesmulighederne i vores områder.

Langeland havde i den første måned af 2018 50 par, der var godkendt til at blive viet - i år havde de tre.

Sagsbehandlingen tager længere tid

Men i Statsforvaltningen maner kontorchef Britt Egeskov til besindighed.

- Vi ser ikke, at antallet af ansøgninger er faldet så drastisk. Hvis man ønsker at blive viet i Danmark og opfylder betingelserne - og der ikke er tale om et proformaægteskab, er der ikke nogen grund til bekymring, siger hun.

Britt Egeskov erkender dog, at deres sagsbehandlingstid er længere, men det skyldes, at Statsforvaltningen foretager langt grundigere undersøgelser af parrene, forklarer hun.

Ifølge Britt Egeskov er der en engelsktalende kollega på vej til den danske telefonsvarer i Statsforvaltningen.

Alligevel mener Tønders borgmester, Henrik Frandsen, at det er forkert at lade en central enhed i Statsforvaltningen foretage godkendelserne af de udenlandske par.

- Den optimale løsning havde været at lade kommunerne screene for proformaægteskaber, siger han.

Børne- og Socialminister Mai Mercado (K) afviser, at kommunerne kan få lov til at overtage screeningerne af de udenlandske brudepar.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk