Butikker støvsuget for nye grafikkort - gamere og kryptovaluta-handlere må vente i månedsvis

Mange gamere går forgæves, hvis de vil købe et nyt grafikkort. Men også folk, som handler med kryptovaluta, er ramt af problemet (Arkivfoto). (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Siden november har det ikke været muligt at opstøve et grafikkort i handelen. Det gælder både herhjemme, men også i store dele af Europa.

- Lige nu går mange forgæves, hvis de vil købe et nyt grafikkort, fortæller Lars Damkjer, der ejer West Jysk Computer Service i Varde.

- Det er jo på daglig vis, at vi må afvise folk, fortæller han.

Enten er prisen det dobbelte af, hvad den burde være, eller også er det fuldstændigt umuligt at skaffe dem, siger han, og han regner ikke med, at situationen ændrer sig den første måned.

Også hos Proshop, Komplett og Computersalg.dk er der mangel på grafikkort.

Marcus har manglet et nyt grafikkort siden november

En af dem, der har jagtet det vigtige stykke teknik længe, er 16-årige Marcus Olsen fra Sønderborg, der er gamer.

- Jeg startede med at lede efter et grafikkort hos de store kæder, Elgiganten og sådan nogle, men når man kigger der, så finder man hurtigt ud af, at alting er reserveret, og de bliver reserveret inden for timer, fortæller han.

Han forklarer, at han har manglet et nyt grafikkort siden november, hvor han blev hjemsendt. Der ville han godt have haft et nyt grafikkort, så han kunne blive opgraderet. Men det har ikke været muligt.

- Det er jo grafikkortet, der afgør, hvor store spil, du kan trække, og hvordan du kan trække det. Det handler meget om den visuelle tilfredsstillelse, du får, når du kører spillet på dets fulde potentiale, forklarer han.

Kryptovalutaen boomer i pris

Men det rammer ikke kun dem, der kan lide at spille de sidste nye spil på computeren.

Også folk, der handler i virtuelle penge, mærker, at der er mangel på grafikkort, fortæller Niels de Boissezon fra it-bladet Computerworld.

- Grafikkort bliver brugt til udregning af kryptovaluta, og vi har oplevet et boom i priserne på kryptovaluta. Derfor er det blevet rigtig interessant.

Han forklarer, at man bruger grafikkortet til at udvinde nye kryptovalutaer - også kaldet "mining".