Byrådsmedlem hænger ansatte ud på Facebook: Kommune vil betale for at få ham slæbt i retten

Mogens Rerup (EL) fra Haderslev Kommune mener ikke, at han har brudt loven.

Byrådspolitikeren fra Haderslev Kommune, Mogens Rerup (EL), har kritiseret ansatte i kommunen på sin Facebook-profil. Nu har Haderslev Kommune valgt, at de vil bakke de ansatte op økonomisk, når de rejser et civilt søgsmål. (© Enhedslisten Haderslev)

Haderslev Kommune gør sig nu klar til at betale for, at en række ansatte kan føre en civil retssag mod byrådsmedlem Mogens Rerup fra Enhedslisten.

Det bekræfter borgmester Hans Peter Geil (V), der ikke vil kommentere yderligere på detaljerne omkring retssagerne, da de indtil videre har været ført som en lukket sag.

- Det er et signal til vores 5.000 medarbejdere om, at man som offentligt ansat ikke skal tolerere at blive hængt ud på sociale medier, siger borgmesteren.

Fremhævede en ansat med navn

Mogens Rerup har i mange år siddet med som bisidder eller partsrepræsentant, når borgere har været indkaldt til samtaler i jobcenteret i Haderslev Kommune.

I den forbindelse har han på sin facebookside af flere omgange kritiseret ansatte i jobcenteret og beskyldt dem for at bryde loven. Han har også bragt navnet på en af de ansatte.

I et af sine opslag skriver Mogens Rerup blandt andet:

"Alle, der er i klørene på X, bedes kontakte mig og tage mig med til samtale. X skal fjernes fra sin stilling. Det er pinligt for Haderslev Kommune at have sådan en gående løs."

  • Screendump fra byrådsmedlemmet Mogens Rerups Facbookside, hvor han kritiserer ansatte i Haderslev Kommune. En af de ansatte er nævnt med navn. (© (c) DR)
  • Screendump fra byrådsmedlemmet Mogens Rerups Facbookside, hvor han kritiserer ansatte i Haderslev Kommune. En af de ansatte er nævnt med navn. (© (c) DR)
1 / 2

Mogens Rerup mener dog ikke selv, at han har overtrådt loven med sine ytringer.

- Allerede da jeg gjorde det første gang i 2014, vidste jeg, at det var lovligt. Kommunen mener, det er moralsk forkasteligt, men det er ikke juridisk forkert. Jeg har alene objektivt beskrevet, hvad medarbejderen gør ved borgeren, siger Mogens Rerup.

Forvaltningen i Haderslev Kommune skriver i et referat fra økonomiudvalgsmødet, som DR Syd er i besiddelse af, at fem ansatte for tiden har samtaler med en psykolog på grund af Mogens Rerup.

Professor: Haderslev har retten på sin side

At opslagene på Facebook kan føre til en retssag betalt af Haderslev Kommune, forstår Mogens Rerup ikke. Han vil nu undersøge, om det overhovedet er lovligt, at Haderslev Kommune betaler for, at der føres en retssag mod ham.

Men ifølge Sten Bønsing, der er professor i forvaltningsret på Aalborg Universitet, har Haderslev Kommune retten på sin side.

- Der er muligt for det offentlige at finansiere injuriesager, som skal anlægges af de ansatte, hvis det er en følge af deres arbejdsopgaver. Det må det siges at være her.

Kommunen søger hjælp hos KL

Haderslev Kommune har bedt Kommunernes Landsforening (KL) om rådgivning i forhold til at lægge sag an mod byrådsmedlemmet.

KL anbefaler, at Haderslev Kommune pålægger de pågældende direktører og chefer at anlægge civilt søgsmål på kommunens regning mod Mogens Rerup med påstand om at blive renset for ærekrænkende beskyldninger.

Borgmester H.P. Geil understreger dog, at ingen ansatte i kommunen vil blive tvunget til at føre en retssag mod Mogens Rerup. Der er alene tale om et tilbud.

Kommunen har nu bedt KL om yderligere rådgivning i forhold til at forfølge sagen.

- Jeg har været i politik i 29 år, og jeg har aldrig været udsat for at skulle lægge sag an mod et byrådsmedlem, siger H.P. Geil, der håber, at KL kan afklare præcis, hvordan et sagsanlæg skal håndteres.