Camilla skulle selv betale, da datteren blev sendt hjem under coronaudbrud: ’Det er svineri’

Lukker skolen eller institutionen på grund af corona, skal forældrene selv betale for fridage.

Camilla Ladegaard måtte bruge sine feriedage på at passe sin datter derhjemme, da en pædagog i institutionen var smittet med coronavirus. (Foto: © Bo Bechsgaard)

29-årige Camilla Ladegaard fra Esbjerg er frustreret.

Hun er alenemor til Agnes-Edith på halvandet år og Oliver på seks år.

I vuggestuen og børnehaven Troldehulen ved Esbjerg blev en pædagog i sidste uge testet positiv med coronavirus.

14 børn, som havde været i kontakt med den smittede pædagog, blev sendt hjem til test.

Efterfølgende var hele institutionen med langt over 100 børn lukket i tre dage.

Agnes-Edith var en af de børn, der blev sendt hjem til test og måtte blive hjemme.

Men nogen skulle jo passe Agnes-Edith. Her måtte Camilla Ladegaard selv betale for at passe sin datter derhjemme.

- Jeg synes, det er noget svineri. Det er dybt forkert. Jeg har måttet bruge feriedage på at passe min datter herhjemme. Dem kan jeg så ikke bruge på et senere tidspunkt. Tænk sig hvis det havde været i længere tid, siger hun.

Camilla Ladegaard synes ikke, det er rimeligt, at hun skal bruge sine feriedage på at passe sin datter. (Foto: © Bo Bechsgaard)

Barnets sygedag gælder ikke

Reglerne er skruet sådan sammen, at arbejdsgiverne ikke er forpligtiget til at betale for, at forældrene passer børnene derhjemme, hvis børnene er sendt hjem fra børnehave eller skolen på grund af coronasmitte.

- Forældrene har pligten til selv at skaffe pasning til sine børn. Der er ikke nogen bestemte rettigheder, man kan benytte sig af, siger faglig koordinator i Fagbevægelsens Hovedorganisation Jeppe Wahl-Brink.

Og da Camilla Ladegaards datter hverken havde symptomer eller var syg, kunne hun ikke bruge barnets sygedage.

- Hvis barnet ikke har nogen symptomer eller ikke er sygt, så kan man ikke bruge de muligheder, der er knyttet op på børns sygdom, siger Jeppe Wahl-Brink.

Derfor måtte Camilla Ladegaard, som til daglig arbejder som social-og sundhedshjælper i Varde Kommune, bruge feriedage på at passe datteren.

Flere skoler og daginstitutioner lukket

Eksemplet fra Troldehulen i Esbjerg er langt fra det eneste.

Flere steder i Danmark har man set, at børn og unge er smittet med coronavirus - og det lukker helt eller delvist skoler og institutioner.

Eksempelvis har Gesten Børnecenter ved Vejen måttet lukke skoledelen og SFO’en helt i tre dage i denne uge.

Og Ådalskolen i Skive måtte også i denne uge sende elever fra nulte til sjette klasse samt ansatte hjem, efter flere elever var konstateret smittet med coronavirus.

Alene i Aarhus var der onsdag flere end 500 børn sendt hjem fra 18-20 forskellige skoler og 3 dagtilbudsområder, oplyser Aarhus Kommune.

EL og DF: Ministeren skal på banen

Efter flere tilfælde af coronasmitte på skoler og institutioner vil Enhedslisten tale med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om, hvorvidt man skal indføre restriktioner om mindre grupper i daginstitutioner og skoler, som man havde før sommerferien, for at begrænse smitte og dermed undgå lokale nedlukninger.

- Vi står i en akut sundhedskrise, hvor det her kan være et element i forhold til at undgå større nedlukninger. Derfor vil vi tage vores forslag med til ministeren, siger Peder Hvelplund.

Dansk Folkepartis sundhedsordfører Liselott Blixt vil også tage fat i ministeren for at drøfte, om retningslinjerne til skoler og daginstitutioner er gode nok.

- De skal vide, hvilke redskaber, de kan gøre brug af. Så vi ikke ser nedlukning af hele skoler, siger Liselott Blixt.

Det Konservative Folkeparti og Venstre mener, at det bør være op til sundhedsmyndighederne sammen med kommunerne at vurdere, hvad der er nødvendigt at gøre, når smitten bryder ud.

- Det må være Sundhedsstyrelsen i samarbejde med kommunerne, der må vurdere, hvad der er de mest formålstjenelige initiativer, når man ser konkrete smitteudbrud rundt omkring i landet, siger Venstres sundhedsordfører Martin Geertsen.

Sundhedsordfører hos Socialdemokratiet Rasmus Horn Langhoff ønsker ikke at kommentere på partiernes ønsker.

DR har forsøgt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke (S), men det er ikke lykkedes.

Enhedslisten vil tale med sundhedsminister Magnus Heunicke om (S), hvorvidt der skal indføres mere restriktive regler igen i skoler og daginstitutioner for at forhindre coronasmitte. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Snak med arbejdsgiveren

Hvis uheldet er ude, og man selv skal passe sit barn derhjemme på grund af coronasmitte, så har Jeppe Wahl-Brink følgende råd:

- Det bedste er, at man taler med sin arbejdsgiver og finder en løsning, som begge parter kan være i.

- Det kan være, at man holder nogle feriedage, forsøger at arbejde hjemmefra eller tager en fridag uden løn, siger Jeppe Wahl-Brink.

Camilla Ladegaard håber, at man finder en mere langtidsholdbar løsning, så forældre som i hendes tilfælde kan blive kompenseret.

- Vi har lavet alle de her hjælpepakker, og så burde der også være en løsning på dette område. Jeg ved godt, at staten ikke kan punge ud til højre og venstre, men man burde kigge på det, siger hun.

Samme opfordring til økonomisk kompensation kommer fra fagforeninger for blandt andre sygeplejersker, butiksansatte og klinikassistenter. Her efterlyser man hjælpepakker til forældrene.

Pædagog måler temperaturen

I Troldehulen ved Esbjerg var Agnes-Ediths coronatest negativ, og ingen af de andre børn eller ansatte har fået en positiv test.

Institutionen kunne åbne igen i mandags, men nu med ekstra tiltag.

En pædagog måler nu temperaturen hos alle børnene, inden de går ind i institutionen. Hvis der er feber, så er der ingen adgang. Alle børn får igen målt temperaturen ved middagstid.

Den samme procedure skal stedets ansatte også igennem.

Derudover er der krav om, at hvis børnene har været på ferie, skal de have en negativ coronatest, inden de får lov at møde op.

Camilla Ladegaard er kun glad for de nye tiltag.

- Jeg synes, det er rigtig godt. Agnes-Edith har en immundefekt, så jeg mener, at restriktionerne må vi acceptere. For jeg risikerer at få et barn, der bliver meget syg, slutter hun.