Corona får virksomheder til at aflyse julefrokosten

Frygten for smittespredning får store firmaer til at droppe årets julefest.

Mange af landets store virksomheder dropper julefesten i år. Det samme er den årlige j-dag, hvor julebryggen kommer i salg. Det skyldes frygten for smittespredning. (Foto: © martin sylvest andersen, Scanpix)

Kombinationen af middagsselskaber med flere hundrede mennesker, snaps, øl, dans og en omvandrende coronavirus er en farlig cocktail i disse tider.

Derfor bliver der ikke nogen julefrokost i år hos flere af de store danske virksomheder.

Det gælder blandt andet hos Sydbank, Danfoss, Novo Nordisk, DSB og BaneDanmark.

- Julefrokosten plejer at være et af de sociale højdepunkter i vores årshjul, så der er tristhed inde i os alle sammen. Men selvfølgelig kan vi ikke feste, som situationen er, siger Else Guldager, der er HR-chef hos Sydbank, som derfor har aflyst årets store julefrokost.

Normalt mødes mellem 400 og 500 medarbejdere fra Sydbank til julefrokost i Sønderjyllandhallen i Aabenraa.

De små afdelinger i banken må gerne holde lidt julehygge efter arbejde, men det bliver ikke nogen stor fest som de andre år, understreger HR-chefen.

Rammer eventmagerne hårdt

Flere eksperter peger på, at det netop er store forsamlinger, som er problematiske i forhold til smittespredningen af covid-19.

Blandt andet koncerter og natklubber er blevet kaldt for 'superspreder-events'. Det er også derfor, at diskoteker stadigvæk ikke har fået lov til at åbne, idet virus hurtigt kan sprede sig, når folk for eksempel står tæt sammen i baren og på dansegulvet.

Mange af de samme faktorer gør sig gældende, når eksempelvis DSB's 7.000 ansatte bliver inviteret til julefest.

- Vi er en del af den kritiske infrastruktur, og derfor synes vi ikke, at det er smart, at vi samler så mange mennesker samme sted, når vi kan se, hvordan udviklingen er med corona, sagde Tine Moe Svendsen,der er HR-direktør i DSB, til Ekstra Bladet, da avisen foretog en rundringning til flere af ovenstående virksomheder.

Der bliver ingen sild og snaps til de ansatte hos nogle af landets store virksomheder i år. Frygten for smittespredning er for stor. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Aflysningerne af julefrokosterne rammer eventmagerne hårdt. I Musikhuset i Esbjerg har man eksempelvis aflyst to af årets store julefrokoster med plads til 600 personer.

Det kan mærkes i budgettet, fortæller direktør Torben Seldrup.

- Der er en relativ stor omsætning på julefrokoster med mad, drikke og underholdning. Det er svært at sige, hvor meget det er på bundlinjen, men det har en betydning for os, siger han.

Flere aflysninger kan være på vej, da en række danske virksomheder stadigvæk er ved at overveje, om de kan afholde en corona-sikker julefrokost, eller om de også skal aflyse festlighederne.

Hos Jysk har man allerede aflyst den store julefest for de ansatte og i stedet for bliver der flere små fester i koncernen.

Men det er ikke kun julefrokosten, som hænger i en tynd tråd i denne coronatid.

I går meddelte bryggerierne Carlsberg og Fuglsang, at den traditionsrige J-dag, hvor julebryggen kommer på gaden, er aflyst.

- Det synes vi ikke, tiden er til lige nu, sagde marketingchef Christian Sveigaard til Ekstra Bladet.

Derudover er den første aflysning af Black Friday også sket, idet Rema 1000 har droppet den populære shop amok-fest i år.

- Det duer ikke med vilde tilbud en enkelt dag på grund af corona - Det tiltrækker for mange kunder samtidig, skriver supermarkedskædens kommunikationschef, Jonas Schrøder, på Twitter.

I stedet vil dagligvarekæden have de samme tilbud over flere dage.

I bliver der ikke delt gratis julebryg ud, har Carlsberg meddelt. Tiden er ikke til at feste på gaden, lyder det. (Foto: © martin sylvest andersen, Scanpix)