Coronalukket grænse presser pendlere: 'Regeringen må åbne flere overgange'

Politisk flertal er lydhør over for pendlernes frustrationer ved dansk-tyske grænse.

Lige for tiden glider trafikken alt for langsomt ved de dansk-tyske grænseovergange til stor gene for grænsependlerne.

På grund af coronakrisen er der kun fem grænseovergange åbne, og det har skabt stor frustration blandt pendlerne, som nu appellerer til den danske regering om at åbne mere.

- Den uholdbare situation (...) må bringes til ophør, hurtigst muligt. Situationen er til stor gene for pendlertrafikken, erhvervstrafikken og for grænseregionen i almindelighed.

Sådan skriver en gruppe pendlere i åbent brev sendt til regeringen i dag.

Politiet i Flensborg bekræfter, at den danske corona-kontrol ved grænsen kan give ekstra kø og stilstand i trafikken på vejen ind i Danmark.

Pendler og sygeplejerske Sabrina Johansen bor i Flensborg og arbejder i Aabenraa. Hun tager hjemmefra halvanden time tidligere i forhold til, da coronakrisen ramte.

- Det er virkelig noget, som berører min hverdag, og det stresser mig. Jeg får ikke rigtig tid til indkøb, og jeg har ikke tid til at lave varm mad, og jeg er faktisk ret udkørt, fortæller hun.

S afviser at lempe restriktioner

Pendlerne får opbakning fra det dansk-tyske samarbejde 'Region Sønderjylland-Slesvig' samt et politisk flertal uden om regeringen bestående af Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Konservative og Nye Borgerlige.

- Vi skal åbne grænsen så meget, som vi overhovedet kan, så længe det er sundhedsfagligt forsvarligt, siger Venstres fungerende politiske ordfører, Martin Geertsen.

Samtidig peger politikerne på, at det også skal kunne hænge sammen økonomisk, da flere åbne grænseovergange vil betyde et øget antal grænsekontrollanter.

- Vi er positive over for det, hvis det er et længerevarende problem. Men vi skal kende de økonomiske konsekvenser ved det, siger Konservatives gruppeformand Mette Abildgard.

Aabenraas borgmester, Thomas Adreasen (V), mener, at presset på grænserne blandt andet kan lettes ved at åbne nogle af de mindre grænsebomme.

- Vi har en række små grænseovergange for eksempel ved Sofiedal, hvor vi forholdsvist nemt vil kunne åbne op - specielt for de medarbejdere, der har samfundskritiske og vigtige opgaver, siger han.

Men spørger man regeringspartiet, lader det dog til, at pendlerne må finde sig i den længere rejsetid.

Socialdemokratiet vil ikke åbne flere overgange, siger retsordfører, Jeppe Bruus.

- Vi har lavet en række restriktioner, som vi holder fast i for at være i kontrol i Danmark. Det går godt, og det skal det blive ved med. Desværre betyder det, at nogle vil opleve nogle ulemper, når man krydser grænsen.

Artiklen er opdateret med kommentar fra Socialdemokratiet.

Facebook
Twitter