Coronapasset forsvinder i 14 dage, når du bliver testet positiv: Sådan gør du, hvis jobbet kræver coronapas

Din arbejdsgiver må gerne give dig dispensation, hvis du ikke har et gyldigt coronapas, selvom det er et krav på jobbet.

Hvis du enten er vaccineret, har en ny negativ test eller er tidligere smittet med corona har du adgang til en QR-kode som denne i appen 'Coronapas'. Den fortæller, at dit coronapas er gyldigt, og det kræves der af de ansatte på flere danske arbejdspladser. Men bliver du smittet forsvinder dit coronapas i 14 dage. Dog er det muligt, at lave undtagelser for reglen, så du alligevel kan møde på arbejde, hvis du bliver rask, før de to uger er gået. (Foto: © Signe Goldmann, Ritzau Scanpix)

Når du bliver testet positiv for corona, forsvinder dit gyldige coronapas i appen ’Coronapas’ automatisk i 14 dage. Og det har skabt stor undren og forvirring hos flere danskere, som DR Nyheder har været i kontakt med.

For ifølge coronasmitte.dk, hvor man finder myndighedernes officielle information om corona, må du ophæve din selvisolation, 48 timer efter at dine symptomer er forsvundet.

Hvis du ikke har haft symptomer, må du begive dig ud i samfundet igen, syv dage efter at din test blev taget. Men coronapasset får du altså først 14 dage efter din positive test.

Så hvad gør du, hvis dit job kræver coronapas?

Tanja Atterman fra Løgumkloster er en af dem, der har været i tvivl om, hvornår hun kunne møde på arbejde igen.

Hun er køkkenleder på Sønderjyllands Gymnasie, Grundskole og Kostskole (STUK), hvor der kræves coronapas.

I sidste uge fik Tanja Atterman en coronatest, der viste sig at være positiv. Hun har ikke haft symptomer de seneste 48 timer. Alligevel går der en uge endnu, før hun igen har et gyldigt coronapas.

Derfor undrede hun sig over, at hun gerne måtte bryde isolationen, 48 timer efter at symptomerne var ovre, men at hun ikke kunne tage på arbejde.

- Jeg synes, det er dybt frustrerende, at jeg har kollegaer, som render med tungen ud af halsen, fordi vi mangler en mand eller to. Og så kan jeg tage ned at handle eller købe julegaver, men jeg må ikke møde på arbejde. Det er fuldstændig fjollet.

Tanja Atterman arbejder som køkkenleder på en skole, der kræver, at hun som ansat har coronapas. Men da hun har været smittet med corona har hun ikke et gyldigt coronapas før om en uge - også selvom hun nu er rask og må bryde isolationen. Derfor er hun lettet over at høre, at der må laves undtagelser, så hun kan møde ind allerede i morgen. (Foto: © (privatfoto))

Arbejdsgiveren må lave undtagelser

Reglerne har skabt stor forvirring. Også hos myndighederne har der været usikkerhed om, hvem der egentlig havde overblik over, hvordan reglerne skal tolkes.

Det blev tydeligt, da DR Nyheder henvendte sig og blev sendt fra ministerie til styrelse, tilbage igen og henvist til nyt ministerie i forsøget på at finde nogen, der kunne forklare, hvordan reglerne hang sammen.

Men det viser sig, at det faktisk er muligt for medarbejdere at møde ind på arbejde uden et gyldigt coronapas, selvom det egentlig er et krav. Det kræver, at du tager en snak med din arbejdsgiver.

Både statslige arbejdspladser, kommunale arbejdspladser og private virksomheder, der er underlagt kravet om coronapas, må gerne lave undtagelser, så medarbejderne kan møde på arbejde uden et gyldigt coronapas, hvis arbejdsgiveren vurderer, at medarbejderen ikke længere kan smitte andre.

Det oplyser både Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, der står for retningslinjerne for statsligt ansatte, Kommunernes Landsforening, der tager sig af de kommunale medarbejdere samt Beskæftigelesministeriet, der har ansvaret for de privatansatte. Også Region Syddanmark har besluttet at lave en dispensationsregel.

Ifølge Marlene Kønig, der er presse- og kommunikationsrådgiver i Medarbejder- og Kompetencestyrelsen, kan man for eksempel lave undtagelser, hvis en medarbejder har haft corona og igen må bryde selvisoleringen, men endnu ikke har fået sit coronapas tilbage.

- Der kan arbejdsgiveren gå ind og vurdere, at det er sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt at lade medarbejderen komme på arbejde igen, siger hun.

Og den oplysning glæder Tanja Atterman sig over. Hun har nu talt med sin arbejdsgiver, der har givet grønt lys til, at hun møder ind igen, når hendes selvisolation er slut.

- Jeg må møde ind i morgen, og det vil jeg glæde mig rigtig meget til – det har jeg også en flok køkkenpiger, der ser frem til, fortæller hun.

Professor: Typisk, at reglerne er uklare

Michael Bang Petersen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, leder til daglig HOPE-projektet, der undersøger danskernes adfærd under corona.

Han har været i selvisolation, da han også har været smittet med corona. Han var ligesom mange andre i tvivl om, hvornår han kunne møde på jobbet igen. Men han fik ikke oplyst, at der kunne laves dispensation, hvis arbejdsgiveren gav grønt lys, da han talte med coronahotline, fortæller han.

- Jeg fik at vide, at på trods af, at man måtte bryde selvisolationen, var det coronapasset, der gjaldt i forhold til arbejdspladsen.

Men det er faktisk helt typisk, at kommunikationen af nye restriktioner ikke er helt tydelig fra starten under en pandemi, forklarer Michael Bang Petersen.

- Det er er endnu et eksempel på de usikkerheder og forandringer, vi alle sammen lever med i en krise som den her.

Hvis du er vaccineret, er det faktisk stadig muligt at vise et gyldigt coronapas i appen ’Min Sundhed’, selvom du er smittet og syg med corona. Men det er en fejl, som Sundhedsministeriet har oplyst bliver rettet, så ’Min Sundhed’ og ’Coronapas’-appen bliver ensrettet.

Ifølge Sundhedsministeriet er coronapasset ugyldigt i 14 dage, da det er det antal dage, sundhedsmyndighederne vurderer, der skal til, før man kan betragtes som immun.