Dårlig til eksamen? Bare rolig, din karakter er sikret

Ny karakterordning gør folkeskolens afgangselever mere trygge, når de skal til prøve.

Fra i dag begynder 9. og 10. klasses-eleverne at gå til mundtlige afgangsprøver, men der er ikke helt så meget på spil som sædvanlig. (Foto: Linda Kastrup © Ritzau Scanpix)

Sommerfugle i maven, svedige håndflader og eksamensangst.

Det er der lidt mindre af, når 9. og 10. klasserne de næste uger sætter sig ved det grønne bord.

For hvis de klarer sig dårligt til den mundtlige eksamen, gælder deres årskrakter - eller standpunktskarakter - i stedet for.

- Det er fedt og ikke så stressende. Jeg er heller ikke nær så nervøs, som jeg ellers ville være, lyder det fra Nojus Augénas, der går i 9.a på Cosmosskolen - Spangsbjerg i Esbjerg.

Han fortæller, at det ikke ændrer noget ved hans indsats til prøverne, fordi han stadig gerne vil klare det godt, da han skal på gymnasiet.

Nojus Augénas’ lærer oplever også, at ordningen har en positiv effekt hos sine elever.

- De er langt mere trygge og ikke bange. Nogle tror endda, at de vil præstere bedre, fordi de har mere ro omkring eksamen, fortæller Jens Madsen, der er engelsk- og dansklærer i 9. a på Cosmosskolen - Spangsbjerg i Esbjerg.

Formanden for Danske Skoleelever, Esther Vyff Petersen, oplever også, at afgangseleverne ikke er nær så utrygge ved at gå til prøve i år.

- De er stadig lidt nervøse, og det, tror jeg, er sundt. Men der er meget få, der er direkte angste. For det giver ro i maven at vide, at man ikke kan gå lavere end ens standpunktskarakter, hvis klappen går ned, siger hun.

Nojus Augénas går i 9. klasse og står over for mundtlige afgangsprøver de næste uger. Han ved, hvad der som minimum kommer til at stå på hans afgangsbevis lige meget, hvor dårligt hans prøver går - og det tager en del af presset og nervøsiteten, siger han. (Foto: Anna Kathrine Myrtue)

Bekymring er gjort til skamme

Inden prøverne vakte karakterordningen ellers bekymring blandt flere lærere og skoleledere.

De var bange for, at eleverne ville sætte ambitionerne ned, hvis de var tilfredse med deres standpunktskarakter.

Nu er de skriftlige afgangsprøver afsluttet. Og DR Nyheder har talt med flere lærere og skoleledere, der fortæller, at langt de fleste elever faktisk tog de skriftlige prøver meget alvorligt til trods for, at de havde en standpunktskarakter at falde tilbage på.

- Min bekymring er gjort til skamme. De arbejder knaldhårdt på at blive klar til prøverne, siger Jens Madsen fra Cosmosskolen – Spangsbjerg.

Selvom det generelle billede er, at eleverne gør sig umage ved prøverne, peger flere af de skoleledere, DR Nyheder har talt med, dog på, at nogle elever tager let på prøverne, fordi de ikke vil forsøge at forbedre deres standpunktskarakter.

- Men det er de få. Og dem vil der altid være uanset, hvordan man afvikler prøverne, siger Marianne Havemose, der er skoleleder af overbygningen på Tønder Distriktsskole.

På Sundeved Efterskole gjorde de fleste elever sig umage ved de skriftlige prøver, men de synes alligevel, at det er svært at motivere de unge til at tage prøverne seriøst.

- Vi oplever elever, der normalt kan præstere godt, går til prøve, læner sig tilbage og siger; ”det er jo lige meget”, fortæller efterskolens viceforstander, Maria Wandahl.

Lærer Jens Madsen var nervøs for, at hans elever ville tage en slapper til afgangsprøverne, når nu de allerede var sikre på som minimum at få samme karakter som i deres standpunkt. Men det har slet ikke været tilfældet. (Foto: Anna Kathrine Myrtue)

Fokus på god undervisning

Sidste år blev afgangsprøverne aflyst. Det scenarie var også i år ønsket fra Danske Skoleelever, men lærerne har været stærkt imod at aflyse igen denne sommer.

Så hos Danmarks Lærerforeningen synes de godt om denne karakterløsning. I hvert fald efter et år hvor skolegangen har været vendt helt på hovedet, siger Regitze Flannov, der er formand for undervisningsudvalget i Danmarks Lærerforening.

- På den her måde får eleverne trænet at gå til prøver samtidig med, at lærerne kan fokusere på det vigtige – nemlig god undervisning og at få eleverne sendt godt videre i uddannelsessystemet.

Afgangsprøverne for 9. og 10. klasse skal være afsluttet senest torsdag den 17. juni.

Facebook
Twitter