Dan Palmstrøm arbejder som gartnermedarbejder i oplevelsesparken Danfoss Universe i Nordborg. Han er udviklingshæmmet og på førtidspension, men alligevel arbejder han 37 timer om ugen.
Det bedste ved Dan Palmstrøms job er, når han om morgenen tager sin morgenrunde i parken. Han starter Multione-maskinen og gør parken ren, inden gæsterne ankommer.
Et job han i den grad er glad for, fortæller Dan Palmstrøm:
- Det er dejligt at komme på arbejde. Det gør mig ikke noget at stå tidligt op, og jeg kan godt lide at have kollegaer, man kan snakke med. Og drille lidt.
Dan Palmstrøm arbejder for 40 kroner i timen, samtidig får han lov til at beholde sin førtidspension.
Det skyldes, at han er i et såkaldt Klap-job, som Landsforeningen Lev står bag. KLAP-projektet går ud på at få flere førtidspensionister med kognitive handicap ud på arbejdsmarkedet i et skånejob, der passer til deres behov.
Et projekt, der indtil videre har skaffet 2500 jobs på landsplan. Der er et Klap-job i alle landets kommuner, og i over halvdelen af landets kommuner er der nu et officielt samarbejde.
Kommunerne sparer penge
Det er ikke kun godt for Dan Palmstrøm, men ifølge Lev kan det også være en fordel for kommunerne.
For hver førtidspensionist med kognitivt handicap, der kommer i skånejob, kan en kommune i gennemsnit spare mindst 66.000 kroner om året, viser en undersøgelse Lev har fået lavet.
Det glæder Aase Nyegaard, 1. viceborgmester i Sønderborg Kommune (Fælleslisten):
- Der er ingen tvivl om, at vi mennesker fortjener et godt liv. Det skal udviklingshæmmede selvfølgelig også have. Trives de i et arbejde, og kan vi samtidig spare penge i kommunekassen, så er det en god gevinst for alle sammen.
Selvom udviklingshæmmede eller mennesker med ADHD, Aspergers og autisme kan få arbejde i et beskyttet værksted, så er der flere, der kan mere, siger Landsformand for Lev, Anni Sørensen:
- Det handler om at se de muligheder, der er i det store fællesskab. De har et uudnyttet potentiale, for kommunerne har jo ikke pligt til at sørge for at få dem ud på arbejdsmarkedet, når de får deres overførselsindkomst.
Indsatsen for at få udviklingshæmmede i skånejob gør sig også bemærket i udlandet. Efter inspirationsture i Vejle og Sønderborg Kommuner har Norge lavet samme model.
En rummelig arbejdsplads
Dan Palmstrøms arbejdsgivere er også glad for ordningen. Det fortæller hans nærmeste chef, Gartnerchef Gert Jensen:
- Dan er en rigtig drillepind, og han sætter en enorm dyd i at gøre tingene ordentligt og flot. Han er stolt af sit arbejde, og han kommer stolt ind og viser det, hvis han har ordnet parken flot. Vi er utrolig glade for ham.
Gert Jensen er oftest en glad chef, når det kommer til Dan Palmstrøm. Han har kun enkelte udfordringer, siger hans chef:
- Man skal helst ikke give Dan tre opgaver på én gang, og bede ham følge en bestemt rækkefølge. For så springer Dan de to første opgaver over, hvis han synes, den sidste er mest spændende, siger han.
Om Projekt Klap:
- •
En undersøgelse viser, at førtidspensionister med kognitive handicap, der kommer i et skånejob, sparer kommunen for ca. 66.000 kr. pr. person pr. år.
- •
Det skyldes, at borgerne modtager mindre omkostningstunge indsatser og ydelser. Kilde: Landsforeningen Lev