Danmarks smukkeste bondegård: Vi kan noget herude i marsken

Slægtsgården Klægager i Ballum er valgt som Danmarks Smukkeste Bondegård af danskerne.

Slægtsgården Klægager har gennemgået en meget omfattende restaurering og har blandt andet fået sit stråtag tilbage.

I det sønderjyske marskland ligger et stykke rendyrket idyl: En firlænget, stråtækt bondegård, som er gået i arv fra familie til familie generation efter generation.

Nu er bondegården Klægager i Østerende nær Ballum blevet kåret som Danmarks smukkeste bondegård i en konkurrence, som Bygningskultur Danmark står bag.

- Det er vi selvfølgelig stolte af. I mange år har vi restaureret den gamle gård, så det er jo et skulderklap til os, siger ejer Christian Lorenzen.

Ruth og Christian Lorenzen er specielt glade for udsigten fra stuehuset. Fra vinduet kan man gennem porten se ud over marsken. (Foto: © Julie Bender Thomsen, DR Syd)

Han er sjette generation, der bor på slægtsgården. Hans forfædre var marskbønder og byggede gården i vestslesvigsk byggestil i 1857.

I dag bor Ruth og Christian Lorenzen på gården, hvor grise og andre dyr er skiftet ud med gæster i parrets Bed and Breakfast.

Gården har siden 2005 gennemgået en meget omfattende restaurering og blandt andet fået sit stråtag tilbage. Parret har hele vejen igennem lagt vægt på, at gården forblev tro mod den egn, den ligger i.

- Jeg håber, der nu kommer flere turister til egnen og oplever, at vi kan noget herude i marsken. Der er en beboerstolthed i området omkring Ballum og Nationalpark Vadehavet. Den håber jeg, der bliver sat endnu mere fokus på nu, siger Christian Lorenzen.

Bygningskultur Danmark har skabt konkurrencen om Danmarks smukkeste bondegård, og formålet er at sætte fokus på den klassiske stråtækte bondegård, som i disse år er stærkt truet.

- Vi vil rigtig gerne hylde de ejere, der gør noget for de her gårde. For det er en fælles kulturarv, som fortæller historien om vores landbo-fortid, siger projektleder Johan Hage.

Politisk er der behov for et positivt fokus på fredede og bevaringsværdige huse rundt i landet, mener Johan Hage.

- De her gårde kan gøre det attraktivt at bo på landet. De er en del af nogle smukke miljøer, som tiltrækker tilflyttere. Derfor skal vi hylde dem, siger han.

Klægager set fra en anden vinkel. Screendump fra Youtube, Byggekultur.dk.

Slægtsgården Klægager vandt foran 14 andre kandidater titlen som Danmarks smukkeste bondegård. Danskerne har kunnet stemme på de 15 nominerede gårde, og gården ved Ballum fik 21 procent af stemmerne.

På andenpladsen kom Bent Madsen Gård på Fyn, og nummer tre blev Rødegård på det nordvestlige Sjælland.