Dansk Energi om sløjfede vindmølleplaner: Det er helt uhørt

En millioninvestering er gået tabt, efter at Tønder og Esbjerg kommuner besluttede at droppe planer om vindmøllepark.

På en uge blev planerne om Danmarks næststørste vindmøllepark. der skulle placeres mellem Lundsmark og Roager, droppet. Arkivfoto: (Malte Kristiansen/Scanpix 2016) (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Esbjerg og Tønder Kommuners beslutning om at droppe planerne om en vindmøllepark mellem Lundsmark og Roager er under alt kritik.

Det mener Lars Aagaard, der direktør for Brancheorganisationen Dansk Energi, og Niels Duedahl, der er direktør for SE.

De droppede vindmølleplaner betyder nemlig en tabt investering på millioner af kroner for selskaberne SE Blue Renewables og Wind One, der skulle have bygget vindmølleparken.

Selskaberne har allerede brugt et to-cifret millionbeløb i analyser, jord og projektering. De penge er tabt nu.

Vi overvejer, om der er andre skridt, vi kan tage, for at få et vis niveau af retfærdighed

Niels Duedahl, Direktør i SE

Niels Duedahl, der er direktør for SE, og medejer af vindmølle-operatøren ved Roager, siger:

- Vi investerer i den tro, at kommunerne er en seriøs samarbejdspartner. I Esbjerg Kommune bliver planerne fejet af bordet uden nogen høring eller politisk bearbejdning. Det er ikke i orden, siger han.

Vindmølleparken skulle have været et samarbejde mellem Esbjerg og Tønder kommuner, men først stemte byrådet i Tønder Kommune planerne ned, og tirsdag besluttede byrådet i Esbjerg Kommune at droppe alle planer om vindmøller på land.

Borgmester Johnny Søtrup (V) fortæller, at planerne blev droppet, fordi modstanden mod projektet var voksende, og der ikke længere var opbakning politisk.

- Vi ville give energiselskabet falske forhåbninger, hvis vi satte endnu en høringsperiode i gang. Derfor valgte vi at sige stop nu. Vores hensyn til borgerne er større end hensynet til virksomheder, der gerne vil bygge vindmølleparker, siger han.

Direktør i Dansk Energi Lars Aagaard mener, det er bekymrende for udviklingen af vindenergi i Danmark, at Esbjerg Kommune har valgt at droppe planerne om vindmøller på land. (© Thomas Steen Sorensen)

Men det er helt afgørende, at investorerne kan stole på kommunernes vindmølleplaner, hvis man skal sikre, at selskaber vil investere i vindmølleprojekter.

Det mener direktør i brancheorganisationen Dansk Energi Lars Aagaard. Det kræver nemlig års planlægning og store investeringer at udvikle store landvindmølleprojekter, fortæller han:

- I det her konkrete tilfælde har investorerne levet op til alle kravene - endda i højere grad end nødvendigt. Alligevel dropper kommunerne planerne. Det er helt uhørt. Hvis tendensen breder sig til andre kommuner, kan det ikke lade sig gøre at udvikle vindmølleparker på land i Danmark, siger han.

Direktør i SE Niels Duedahl oplyser, at selskaberne bag den planlagte vindmøllepark vil vende hver en sten i sagen:

- Vi overvejer, om der er andre skridt, vi kan tage, for at få et vis niveau af retfærdighed, siger han.

De droppede vindmølleplaner

  • Oprindeligt var der planer om en vindmøllepark mellem Roager og Lundsmark med 48 vindmøller.
  • 29 møller skulle stå i Tønder Kommune, mens de resterende skulle placeres i Esbjerg Kommune.
  • Først blev vindmøllerne stemt ned i Tønder Kommune, derefter valgte politikerne i Esbjerg Kommune også at droppe alle planer om vindmøller på land.
  • I Esbjerg Kommune var der planer om at opføre 19 vindmøller ved Lundsmark ved Roager, ni møller ved Kærbøl Mark og seks møller ved Vilslev Nord.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på syd@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.