Dansk Flygtningehjælp: Politik kan være skyld i mangel på netværksfamilier

Lovgivningen er benspænd for hjælp til flygtningefamilier, oplever organisation.

Dorthe Damborg fra Varde er en af de frivillige, der er netværksfamilie for flygtninge. (Privatfoto). (Foto: PRIVAT)

Det kan være vanskeligt at forstå et nyt samfund og tilhørende love, regler og kultur. Derfor har Dansk Flygtningehjælp sammen med frivillige hjulpet flygtninge i gang ved at knytte dem til en netværksfamilie.

Men på landsplan mangler der familier, der kan assistere nytilkomende, fortæller Lone Tinor-Centi, leder af Frivillignet i Dansk Flygtningehjælp.

-Problemet ser vi i hele landet. Vores regioner i hele landet melder ind, at de gerne vil have hjælp til at rekruttere, så det er et fokus. Efter sommer starter vi med at hjælpe vores regioner med for at få fat i flere frivillige, siger hun.

Og flere burde melde sig som frivillige. Det mener Dorthe Damborg fra Varde, som sammen med sin familie har været frivillig netværksfamilie hos Dansk Flygtningehjælp i to år. Oplevelsen har nemlig bidraget begge veje, siger hun.

-Det giver rigtig meget. Jeg ser ikke mig selv som frivillig, jeg synes bare, vi er blevet rigtig gode venner. Jeg har lært rigtig meget om deres religion og kultur. Min mand og børn har også fået rigtig meget ud af det, fortæller hun.

En del af forklaringen på de manglende frivillige skal findes i stramningerne på flygtningeområdet, som presser både flygtninge og frivillige, mener Else Tersgov, konsulent for Dansk Flygtningehjælp i Region Syddanmark.

-I mødet med vores flygtninge, bliver de udfordret af, at flygtninge på grund af vores integrationslovgivning, er meget pressede. Både på den økonomiske del og af den manglende beskæftigelse.

Når de frivillige føler sig udfordrede, så kan det være med til at afholde andre fra at melde sig, vurderer Lone Tinor-Centi, leder af Frivillignet i Dansk Flygtningehjælp.

-Det kan sagtens tænkes, at den oplevelse blandt nogle af vores frivillige kanaliseres ud blandt potentielle frivillige.

På landsplan har Dansk Flygtningehjælp mere end 4.500 frivillige.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk