Dansk kunstmuseum viser 50 sjældne Peter Plys-tegninger: 'Vi overvåger billederne i døgndrift'

Tegningerne har tidligere været udstillet i London, Paris og Japan.

(Foto: E.H. Shepard © E.H. Shepard & Egmont UK Limited 1970/1974)

- Det er helt galimatias, men vi kan da godt prøve at ringe derover.

Sådan reagerede formand for Fanø Kunstmuseums bestyrelse, Birgitte Schack Rasmussen, da ét af bestyrelsens andre medlemmer foreslog en udstilling med de originale tegninger af Peter Plys.

Tegningerne blev skabt af den britiske illustrator Ernest Howard Shepard og blev brugt som illustrationer til A.A. Milnes berømte børnebog om drengen Jakob og hans venner; Peter Plys, Grisling, Æsel og de andre dyr i Hundredemeterskoven.

Til daglig bliver de opbevaret i arkivet på Surrey University i England, og de har tidligere været udstillet i Japan, Paris og London.

Fra i dag kan i alt 50 tegninger opleves på Fanø Kunstmuseum.

Universitetets arkivleder, Helen Roberts, tog nemlig turen til Fanø, og her lykkedes det museets bestyrelse at overbevise hende om, at tegningerne også skulle vises på den lille sydvestjyske ø.

- Og så tror jeg, at der var sådan en god kemi imellem os, at hun sagde: 'Det er i orden. Vi kører det', fortæller Birgitte Schack Rasmussen.

Sidste år besøgte lederen af det britiske arkiv på Surrey University i England Fanø Kunstmuseum i Sønderho. (© Fanø Kunstmuseum)

Øget sikkerhed og beredskabsplan

Udstillingen har været flere år undervejs, og Fanø Kunstmuseum har fået støtte fra adskillige fonde og Fanø Kommune, før den kunne realiseres.

- Alene transporten af billederne er dyr, siger Birgitte Schack Rasmussen.

Samtidig har det været nødvendigt at øge sikkerheden.

- Vi har lavet en beredskabsplan, som decideret går på den her udstilling. Og der skal også være én, der kontrollerer billederne, både når de bliver hængt op, og når de bliver taget ned igen.

Bestyrelsesmedlem i Fanø Kunstmuseum Jan Egesborg var ham, der fik ideen til udstillingen, og han bekræfter, at sikkerheden har højeste prioritet.

- Vi har opgraderet sikkerheden, og vi har ansat vagter, der skal passe på tegningerne. For der er mange strikse regler i forhold til, hvordan publikum skal agere, siger Jan Egesborg.

- Vi overvåger billederne i døgndrift. Ikke fysisk hele tiden, men der er overvågning af billederne. Det er jo meget værdifulde tegninger, der aldrig før er vist i Danmark, siger Jan Egesborg.

Sidste år blev én af Shepards originale Peter Plys-tegninger solgt via et britisk auktionshus for over 3,5 millioner kroner. Det blev dermed den dyreste bogillustration, der nogensinde er blevet solgt på auktion.

  • Mange gæster var mødt op på Fanø for at se de unikke Peter Plys-tegninger. (Foto: Mai Jessen)
  • I alt 50 Peter Plys-tegninger er udstillet på Fanø Kunstmuseum. (Foto: Mai Jessen)
  • Sikkerheden er blevet voldsomt opgraderet, da der er tale om nogle dyre og originale tegninger. (Foto: Mai Jessen)
1 / 3

Finurlige tegninger med engelsk humor

Ifølge Birgitte Schack Rasmussen er Walt Disneys tegninger af Peter Plys mere kendte end de oprindelige, der til gengæld er mere specielle, mener hun.

- Shepards tegninger har noget finurligt og også engelsk underspillet humor. Og det er det, man får mulighed for at se, når man ser Shepards og ikke Walt Disneys meget prangende farver. De er sådan helt anderledes underspillet.

Udstillingen 'Peter Plys' magiske verden' kan opleves på Fanø Kunstmuseum frem til den 1. september.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter