Dansk mindretalsparti efter vælgerlussing: Vi skal tilbage til rødderne

Strategien var forkert, siger det danske mindretalsparti, SSV, som gik 20 pct. tilbage ved det seneste valg i Slesvig-Holsten.

Martin Lorenzen (t.v.), landssekretær i SSV. Ved valget i 2012 fik partiet plads i regeringen i Slesvig-Holsten, den plads tabte man dog ved delstatsvalget i maj. Arkivfoto

Der er kun én opgave for det danske og frisiske mindretalsparti Sydslesvigsk Vælgerforening, SSV: At finde svaret på, hvad der gik galt.

Ved delstatsvalget d. 7. maj i Slesvig-Holsten kunne partiet nemlig konstatere, at en femtedel af de stemmer, partiet tidligere havde fået, var væk. Dermed røg partiets plads i regeringen.

Deres regeringspartner, SPD - socialdemokraterne, tabte nemlig også stort, og så var der ikke længere flertal.

Der er derfor gang i selvransagelsen i det lille mindretalsparti, siger landssekretær Martin Lorenzen.

- Vi skal tættere på vores rødder og virkelig dyrke mindretalspolitik. Det skal gøres tydeligt, hvad vi står for, mener han.

Partiets vigtigste sag var at kæmpe for vilkårene for mindretalsskoler, efter det borgerlige parti CDU havde skåret ned på støtten til disse skoler.

Inden valgte meldte SSV desuden ud, at partiet kun ville danne regering med partierne De Grønne og Socialdemokraterne.

Den strategi vil ikke gentage sig, siger Martin Lorenzen.

- Vi skal være mere forsigtige med at komme med klare koalitionsudsagn før et valg. Vi skal gøre det klart, at vi er et uafhængigt parti, og vi kunne godt tænke os at gå med i regering, men det kommer an på, hvem der kan omsætte vores krav, siger han.